Kultúra

V meste naraz zahrá 25 slovenských violončelistov: Do Trnavy zavíta známy festival

V Trnave sa uskutoční 16. ročník festivalu Hudba Trnave. V tomto roku vzdá poctu violončelu.

Ilustračný obrázok k článku V meste naraz zahrá 25 slovenských violončelistov: Do Trnavy zavíta známy festival
Zdroj: TASR

Posledný novembrový a prvé dva decembrové dni budú patriť 16. ročníku festivalu Hudba Trnave. V tomto roku je podujatie poňaté ako pocta violončelu, v Synagóge – Centre súčasného umenia sa uskutočnia večerné koncerty s poprednými interpretmi.

Každý rok je festival originálny

Festival vznikol v roku 2003 z iniciatívy Moyzesovho kvarteta, hlavným organizátorom od jeho začiatku je jeho člen Ján Slávik. Každoročne venuje pozornosť jednému hudobnému nástroju alebo zoskupeniu, v uplynulých rokoch bol festival poctou husliam, kontrabasu, fagotu, hoboju, flaute, viole či klarinetu. Hudba Trnave zakaždým dáva priestor slovenským interpretom a premiéram diel slovenských autorov.

Vystúpi Czech-Slovak-Cello-Quartet

Na prvom koncerte v piatok 30. novembra o 18. hodine vystúpi Czech-Slovak-Cello-Quartet s Jiřím Hanousekom, Alešom Kaspříkom (ČR) a Eugenom Prochácom a Jánom Slávikom.

„Odznejú diela Pavla Šimaia, Georga Goltermanna, Ilju Zeljenku, Egona Kráka a ďalších,“ informovala Zuzana Dohnalová, hovorkyňa Galérie Jána Koniarka v Trnave, ktorá je spoluorganizátorkou festivalu. Moyzesovo kvarteto – komorný súbor mesta Skalica, sa predstaví v sobotu 1. decembra a zahrá diela Mauricea Ravela, Romana Bergera a Franza Schuberta.

V nedeľu 2. decembra máme pripravený špeciálny program. V projekte Cellomagia vystúpi kvarteto Cellomania a ďalších 21 violončelistov. Zoskupenie bolo vytvorené špeciálne pre festival Hudba Trnave 2018," dodala Dohnalová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM