Júlia Vargová Správy Samospráva

V meste pribudnú nové parkovacie miesta: Vďaka polopodzemným kontajnerom

Spevnené plochy, ktoré ostali po starých kontajnerových stojiskách chce mesto pretransformovať na parkoviská.

Ilustračný obrázok k článku V meste pribudnú nové parkovacie miesta: Vďaka polopodzemným kontajnerom
Zdroj: TASR

Minulý rok pribudlo dvadsaťtri nových stojísk na sídlisku Družba. Posledné z nich boli odovzdané do používania vo februári tohto roku. „Tento rok by mali polopodzemné kontajnery postupne pribúdať aj na Prednádraží. Všade, kde to je možné, budú priestory pôvodných kontajnerových stojísk prebudované na parkovacie miesta,“ informuje radnica na webe.

Dovedna v meste vybudovali tridsaťštyri polopodzemných kontajnerov na komunálny odpad, sklo, plasty a papier. Kontajnery na zmiešaný odpad pojmú päťkrát väčší objem smetí, ako ich predchodcovia. Kontajnery na sklo, plasty a papier majú objem väčší trojnásobne. „Sú vybavené senzormi, ktoré signalizujú mieru ich naplnenia, preto klesne frekvencia odvozu odpadkov na skládku a ušetria sa finančné prostriedky,“ pochvaľuje výhody kontajnerov mesto. Taktiež na svojej stránke dodáva, že vďaka nižšej teplote hlbšie v zemi odpad zapácha menej, ich obsah sa nedá spätne vyhadzovať von a nedostanú sa k nemu v súčasnosti premnožené potkany.

Mesto začalo s budovaním polopodzemných kontajnerov na sídlisku Linčianska a v centre mesta na Vajanského ulici.

„V roku 2018 postavila spoločnosť FCC Trnava, s. r. o., päť stojísk a Mesto Trnava osemnásť stojísk na Spartakovskej 4 a 9, Vladimíra Clementisa 16 – 18, 19, 24, 25, 30, 39, 47, 54, 61, 67, Juraja Slotu 11, Juraja Slotu 16, 41, Teodora Tekela 18, 25, Tehelnej 6B, Bučianskej 15 a Hlbokej 5, 10 a 20,“ píše mesto na webe.

Ako informuje radnica, prebudovaniu pôvodných stojísk na modernejšie, polopodzemné, veľakrát bránili inžinierske siete. Z toho dôvodu bolo nutné nájsť nové miesta. Po bývalých kontajnerových stojiskách ostali spevnené plochy. Tie bude mesto postupne adaptovať na parkoviská. „Odbor dopravy a komunálnych služieb (ODaKS) už postúpil projektovú dokumentáciu na komplexné posúdenie, prehodnotenie a doplnenie návrhov parkovacích miest odboru územného rozvoja a koncepcií (OÚRaK) mestského úradu. Po dopracovaní dokumentácie by mali nové parkovacie miesta na bývalých kontajnerových stojiskách pribudnúť už v tomto roku,“ zverejnila Trnava na svojej webstránke.

Foto: ilustračné

Zdroj: trnava.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM