Monika Hanigovská Rôzne

V noci ich zahalí tma: Počas marca zhasnú známe trnavské dominanty

Trnavská radnica nechá v závere marca zhasnúť vybrané historické pamiatky. Do úplnej tmy sa ponoria známe dominanty, ktoré nájdeme v centre nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku V noci ich zahalí tma: Počas marca zhasnú známe trnavské dominanty
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na hodinu ostanú v Malom Ríme neosvetlené známe trnavské dominanty. Mesto sa týmto krokom pripája do celosvetovej akcie s názvom Hodina Zeme.

Do úplnej tmy sa ponorí v sobotu, 24. marca od 20.30 do 21.30 hod. Katedrála sv. Jána Krstiteľa a Bazilika sv. Mikuláša.

Trnavská radnica týmto krokom upozorňuje pred celosvetovým problémom. „Mesto Trnava chce symbolicky poukázať na spoločnú zodpovednosť za budúcnosť našej planéty,“ informuje radnica na svojom webe.

Ďalšie slovenské dominanty a mestá

Známe trnavské objekty sa pripoja k ďalším slovenským dominantám, na ktorých symbolicky, v podobe jednej hodiny vypnú osvetlenie. Pripoja sa k Bratislavskému hradu, Bojnickému zámku, Prezidentskému palácu, či Trenčianskemu hra­du.

Do projektu 2018 sú zapojené okrem Malého Ríma aj jednotlivé slovenské mestá a obce ako Hlohovec, Poprad, Bratislava, Stráže pod Tatrami, Rimavská Sobota, Michalovce, Fintice, Partizánske, Pinciná, Spišská Sobota a Terňa. Hodinu Zeme si uctia aj zapojené organizácie, firmy, či školy. Podporiť akciu môžete priamo na oficiálnej stránke, v slovenskej mutácii tohto projektu.

Fenomén, čo sa šíril do sveta

Počiatky Hodiny zeme siahajú do roku 2007, kedy zhasli svetlá tisíce domácností a firiem v austrálskom Sydney. Postupom času sa z akcie stal celosvetový fenomén. Do projektu sa začali zapájať vo veľkom mnohé štáty.

Medzi svetovými pamiatkami, ktoré v minulosti podporili akciu sa objavili napríklad Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, Eiffelova veža, rímske Koloseum, či most Golden Gate v San Franciscu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM