Júlia Vargová Kultúra Rôzne

V Trnave a okolí nás potešia viaceré podujatia: Nový týždeň nimi bude nabitý

Prázdniny sa pomaly, ale iste blížia ku koncu. Treba si vychutnať každý zo zostávajúcich dní a využiť ho naplno. Pripravili sme zopár tipov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave a okolí nás potešia viaceré podujatia: Nový týždeň nimi bude nabitý
Zdroj: TASR

Festival: Trnavská brána

V pondelok 19. augusta o 19:00 v mestskom amfiteátri

Slovenský ľudový umelecký kolektív predstaví program Sedemdesiat rokov SĽUK-u v hudobno-tanečnom programe.

Mesto Trnava a Trnavský ľudový cech pozývajú na 18. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Čaká nás nevšedná prehliadka folklórneho života, tradícií a zvyklostí nielen zo Slovenska. Medzinárodný festival folklórnych súborov Trnavská brána privíta milovníkov folklóru pestrou ponukou hudby, tanca a tradičných krojov. Do 19. augusta do 19:00 si v Západnom krídle radnice môžete pozrieť výstavu Trnavská brána vo fotografii.

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Augustový program začína o 18:00. Tí najmenší si prídu na svoje každú stredu, piatok a nedeľu.

  • pondelok 19.8. Jorg Danielsen & Juraj Schweigert (AT, SK) /blues
  • utorok 20.8. Koburgovo /rom-pop
  • streda 21.8. Divadlo Dvor Zázrakov – O Jánovi, ktorý draka prehádal /divadlo pre deti
  • štvrtok 22.8. Druhý Dych /folk-rock
  • piatok 23.8. Divadlo Žihadlo – Farbičková princezná /divadlo pre deti

Výstava: Harmónia hodvábu a skla

Od 1. augusta do 6. októbra v Západoslovenskom múzeu v Trnave

Adele Melišekovej Dojčanovej učaroval hodváb a venuje sa aj maľbe na sklo. Svoje diela vystavuje doma i v zahraničí a za tvorbu dostala už niekoľko ocenení. Od roku 2013 žije, pracuje a tvorí v Trnave, jej autorskú výstavu nájdete v múzeu.

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Bienále plastiky malého formátu 2019

Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Dobrofest: Professional Deformation

V stredu 21. augusta 2019 o 20:00 na Nádvorí

Do letného, hudbou nabitého centra Trnavy prináša občianske združenie Trnavská hudobná spoločnosť koncertné osvieženie v podobe dvoch vystúpení. V polovici júla vystúpilo na trnavskom Nádvorí holandské duo Holy Water a teraz sa na tom istom mieste predvedie česká skupina Professional Deformation.

Česká skupina Professional Deformation je spojenie melodického bluegrassu, swingu, rockabilly a štyroch mužských hlasov.

Skupina bola založená v roku 2016 gitaristom a spevákom Jakubom Racekom. Zostavu skupiny dopĺňajú skúsení hudobníci – kontrabasista Miloš Klápště, dobrista Radek Vaňkát a banjista Petr Vošta. Vystúpenia skupiny sú veľmi živé, zábavné a doslova nabité energiou. Lyrické balady skupiny sú doplnené skvelými hlasmi a ich inštrumentálne výkony nenechajú nikoho na pochybách o ich hráčskych schopnostiach. Professional Deformation vystúpi vrámci projektu Dobrofest Summer Special, vstup je voľný.

Posledná šanca: Výstava SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Slávnosti piva a jedla 2019

V piatok 23. augusta a v sobotu 24. augusta v Sade Antona Bernoláka

Tento rok na nás opäť čaká výber toho najlepšieho z medzinárodných pivovarov, vynikajúcich gastronomických špecialít zo Slovenska a zo sveta, zábavného detského, ale i večerného programu a mnoho, mnoho ďalšieho. Podujatie odštartuje v promenáde v piatok o 15:00 a v sobotu o 10:00.

Divadlo: Krajčír Nitôčka

V stredu 21. augusta 2019 o 10:00 v Nyáryovskej kúrii v Bučanoch

Organizátori zaujímavého podujatia pozývajú deti aj dospelých do Nyáryovskej kúrie na posledné podujatie projektu Dotknime sa remesla!, ktorým bude divadelné predstavenie Krajčír Nitôčka v podaní Divadla pod balkónom z Banskej Bystrice.

Divadlo bude o neobyčajne šikovnom krajčírovi, ktorý šil bez rozdielu pre všetkých, pre chudobných dokonca zadarmo.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Všimli ste si? Izba revolučných tradícií Križovany nad Dudváhom drží slovenský rekord ako najväčšie súkromné múzeum dokumentujúce relikvie z obdobia socializmu. Pozrite si fotografie z tohto úžasného miesta, ktoré rozhodne stojí za návštevu.

Izba Revolučných Tradícií Križovany nad Dudváhom
27
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM