Júlia Vargová Kultúra

V Trnave bola poriadna veselica: Trnafské fašangi ukončili obdobie zábav, VIDEO

Trnavčania pochovaním basy uzavreli obdobie veselosti. Pred pôstom bolo zvykom poriadne sa najesť, napiť, hodovať.

Video: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Tradíciu si ľudia pripomenuli v centre mesta, na podujatí Trnafské fašangi. „Nie je to vymyslený názov, vychádza z bernolákovčiny,“ vysvetľuje v úvode Lukáš Zvara, moderátor fašiangového programu. „Máme tu kopu zábavy. Hudbu, tanec, detičky si môžu vyrábať rôzne masky,“ dodáva.

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Potom nasleduje štyridsaťdňový pôst, ktorý trvá až do Veľkého piatku. Počas fašiangov niekde chodili chlapci po dedine za dievčatami a vyberali zrno, slaninu, údené mäso či vajíčka.

V Trnave všetko začalo o desiatej, fašiangovými hodami. V ponuke boli zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara. Na ražni sa točilo prasiatko a v kotloch vreli rôzne dobroty. „Nemala to byť kapustnica? Šak to je samé maso,“ krútil hlavou jeden zo zúčastnených stojac nad hustou polievkou. A skutočne, kuchári na ničom nešetrili, hodovalo sa vo veľkom.

Poriadna dávka zábavy

Dospelí si vychutnávali hodové občerstvenie pri dychovej hudbe Modrančanka a Šenkvickej muzičke. Deti sa zabávali v tvorivých dielňach. Vyrábali si masky podľa vlastného gusta, alebo si nechali niečo pekné namaľovať na tvár.

Fašiangové zvyky sa líšili doslova od obce k obci. Niekde boli oslavy decentnejšie, inde mali bujaré karnevaly. V niektorých dedinách boli aj typické obchôdzky v maskách. Okrem zvieracích masiek a preobliekania za opačné pohlavie sa masky využívali aj na zosmiešňovanie samých seba. Ľudia v mestách v čase fašiangov usporadúvali tanečné zábavy, plesy, hry aj remeselnícke trhy. „Vrcholom trnavského fašiangového programu je sprievod po námestí a jeho zakončením je pochovávanie basy,“ hovorí Zvara.

Poobede zahrala do tanca dychovka Karpatská kapela a o tretej sa z radnice vyrútil sprievod masiek. Všemožné maškary hrali, spievali a tancovali cestou na Trojične námestie a späť. Na námestí predviedli tanečné kreácie na ľudovú nôtu a vytancovali aj divákov.

Pochovali basu

Pred radnicou sa predviedli detské folklórne súbory Trnavček a Drienka, aj folklórny súbor Trnafčan. Vyvrcholením fašiangov je v našich končinách pochovávanie basy. Parodovanie pohrebu tohto hudobného nástroja je dlhodobou tradíciou. Tradične pripadá na utorok pred Popolcovou stredou, avšak z praktických dôvodov moderní vyznávači tradícií uprednostňujú víkend.

Pochovávanie basy vo viacerých lokalitách takmer upadlo do zabudnutia. V posledných rokoch však nastal fašiangový boom. Znovuobjavenie tejto udalosti je čoraz populárnejšie a u ľudí ma veľký úspech. Trnavské fašangi zakončil folklórny súbor Karpatskí valaškári a ľudová hudba Picúchovci.

Diváci tlieskali, pospevovali si, zapájali sa do programu. Trnava sa s obdobím zábav a hodovania rozlúčila tak, ako sa patrí.

Trnafské fašangi 2019
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM