Rôzne

V Trnave ožili vzácne historické knihy: Zachránené poklady sú staré stovky rokov

Verejnosť si môže prezrieť kolekciu vzácnych kníh, ktoré boli zreštaurované. Krásne ilustrované diela, ale aj báseň venovanú Trnave nájdeme v priestoroch múzea.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave ožili vzácne historické knihy: Zachránené poklady sú staré stovky rokov
Zdroj: TASR

V historickej knižnici Západoslovenského múzea (ZsM) v Trnave sa nachádza zhruba 50 000 starých tlačí a 7000 periodík. Kolekciu 18 vzácnych kusov, ktoré prešli v posledných rokoch reštaurovaním, si možno pozrieť v priestoroch Oláhovho seminára – Múzeu knižnej kultúry na výstave Zachránené poklady. „Sú to knihy, ktorých poškodenie vznikalo v priebehu stáročí,“ povedal kurátor výstavy i knižnice Milan Ševčík.

Vzácne a krásne

Výstava dokladuje fotografiami ich stav pred reštaurovaním, priebeh odborných prác a vo vitrínach potom výsledok práce reštaurátorov oddelenia reštaurovania a konzervovania Slovenskej národnej knižnice, kde ZsM svoje poškodené knihy zveruje do opatery. Štyri knihy reštaurovali súkromní reštaurátori Alexandra Šamková a Ivan Galamboš.

Názov, ktorý výstava dostala, je adekvátny. „Ide naozaj o vzácne kusy, napríklad sú tam dve biblie zo 16. storočia, jedna je v nemeckom a druhá v českom jazyku, obe objemné, majú tak tri až štyri kilogramy a obe sú krásne ilustrované,“ uviedol Ševčík.

Ďalšou ‚topkou‘ je kniha básní humanistického autora Jána Bocatia Päť kníh uhorských básní. „Písal oslavnú poéziu a jednu báseň venoval aj Trnave. Kniha pochádza z Bardejova z roku 1599,“ dodal.

Knižnica by uvítala viac návštevníkov

Historická knižnica ZsM ukrýva podľa Ševčíka množstvo vzácnych kníh, ktoré sú zdrojom poznania. Verejnosť možnosť zoznámiť sa s nimi a získať prístup k informáciám, ktoré obsahujú, využíva však menej, ako by múzeum vítalo. Časť bibliotéky obsahuje napríklad tlače, ktoré boli súčasťou knižnice Trnavskej univerzity (1635–1777).

„Keď univerzita odchádzala kvôli rozhodnutiu panovníčky Márie Terézie do Budína, vybrali si tie tituly, ktoré sa im hodili, ostatné nechali v Trnave,“ povedal Ševčík.

Výstava Zachránené poklady potrvá do konca marca budúceho roka. Múzeum k nej pripravilo sprievodné podujatia pre školákov 1. a 2. stupňa. Okrem aktuálnej prezentácie si návštevníci v Oláhovom seminári môžu pozrieť aj výstavu Slováci, píšte po slovensky! k 250. výročiu narodenia Antona Bernoláka a zaujímavé expozície – historické tlače 16. až 20. storočia a ateliér sochára a medailéra Williama Schiffera, rodáka zo Zvončína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM