Správy

V Trnave pomáhajú obetiam trestných činov: Informačnú kanceláriu už vyhľadali STOVKY ľudí

Informačnú kanceláriu pre obete trestných činov vyhľadalo už niekoľko stoviek ľudí. Pripravuje deň otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pomáhajú obetiam trestných činov: Informačnú kanceláriu už vyhľadali STOVKY ľudí
Zdroj: TASR

Informačnú kanceláriu pre obete trestných činov (IK) v Trnave a jej detašované pracovisko v Dunajskej Strede vyhľadalo od roku 2019 doteraz 330 občanov.

Široká verejnosť sa bude môcť s jej činnosťou zoznámiť počas dňa otvorených dverí v klientskom centre na Kollárovej 8 vo štvrtok 25. mája od 8.00 do 15.00 h. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR.

Strach o život

Rovnako ako pracovníci IK na celom Slovensku, aj pracovníci IK Trnava poskytujú pomoc širokej škále obetí trestných činov – od obetí podvodov na senioroch až po domáce násilie.

Výnimkou nie sú ani klienti, ktorí prídu v dôsledku susedských sporov.

Ako príklad uviedol tlačový odbor prípad 67-ročnej ženy, ktorú zastrašovali susedia. Spor prerástol do verbálnych útokov, obťažovania a vyhrážok, tie vyústili v reálny strach o život po incidente, kedy ženu nakazil sused úmyselne vírusom COVID-19 v čase, keď bol vrchol pandémie.

„Pomocou právnych, psychologických a sociálnych usmernení sme klientke ukázali cestu k spravodlivosti. Bezodkladne sme podali oznámenie o podozrení zo spáchania trestných činov na príslušné orgány a kontaktovali sme miestnu samosprávu,“ uviedol tlačový odbor.

Do Regionálnej platformy pre pomoc obetiam trestných činov trnavská IK prizvala aj zástupcov subjektov, ktoré sa venujú aj problematike pomoci odídencom v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine, akými sú Liga za duševné zdravie, Národný inštitút vzdelávania a mládeže či Káčko (IPčko). IK Trnava je taktiež začlenená do pracovnej skupiny pre komunitné plánovanie organizovanej mestom Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

POMÁHAME OBETIAM TRESTNÝCH ČINOV AJ V TRNAVSKOM KRAJI Cieľom kampane MV SR je upozorniť obete a potenciálne obete...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Monday, May 22, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM