Správy

Trnava plánuje osadiť INTELIGENTNÉ semafory: Chce ich na všetkých svetelných križovatkách

Mesto pripravuje projekt za milióny eur. Všetky semafory by chcelo mať inteligentné.

Ilustračný obrázok k článku Trnava plánuje osadiť INTELIGENTNÉ semafory: Chce ich na všetkých svetelných križovatkách
Zdroj: Unsplash.com

Mesto Trnava plánuje inštalovať inteligentné semafory. Týkať sa to má všetkých svetelných križovatiek, vrátane osvetlených prechodov pre chodcov.

Prioritné úseky

Podľa radnice sú najväčšou prioritou križovatky na hlavných ťahoch, ako je napríklad Trstínska, Hospodárska a Dohnányho.

„Meniť sa nebude svetelná signalizácia pri City Aréne a na Sladovníckej. Radnica už vybrala zhotoviteľa a má schválené aj eurofondy. Stále sa však čaká na ukončenie kontroly verejného obstarávania na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie,“ informuje mesto Trnava.

Aké sú náklady?

Projekt je podaný už dva roky. Podľa radnice sú však aktuálne ohrozené všetky europrojekty. Zrealizované totiž musia byť do konca roka. Hraničný termín sa týka aj kamerového systému a obnovy námestia SNP.

Na križovatkách by mali byť nainštalované radiče dopravy, detektory vozidiel, bezdotykové tlačidlá pre chodcov a cyklistov, zariadenia pre slabozrakých a nevidiacich. „Novinkou budú aj automatické sčítače dopravy, ktoré zrátajú prejazd vozidiel a údaje posunú na ďalšie semafory, čím vytvoria tzv. zelenú vlnu,“ informuje mesto Trnava.

Náklady predstavujú približne milióny eur. Mesto takmer milión získalo z eurofondov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM