Futbal

V Trnave pred Bruselom "zemetrasenie": Látal by rád získal ešte bod

Po štyroch kolách D-skupiny Európskej ligy UEFA 2018/2019 sú futbalisti Spartaka Trnava stále v hre o postup do 16-finále. Látal chce bod ale ostáva nohami na zemi.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pred Bruselom "zemetrasenie":  Látal by rád získal ešte bod
Zdroj: TASR

V tábore slovenského majstra však vnímajú svoje šance realisticky a viac-menej sa sústredia na udržanie tretej priečky na úkor Anderlechtu Brusel.

Práve s belgickým veľkoklubom, pred ktorým majú dvojbodový náskok, sa zverenci Radoslava Látala stretnú vo štvrtok 29. novembra o 18.55 SEČ na Štadióne Constanta Vanden Stocka. V prvom vzájomnom súboji zvíťazili „andeli“ 1:0 vďaka gólu Mateja Oravca.

„Zostaňme pevnými nohami na zemi! Dinamo Záhreb, Anderlecht a tiež Fenerbahce Istanbul sú úplne niekde inde. Pred začiatkom skupiny som povedal, že sa pobijeme o každý bod. Čakajú nás ešte dve stretnutia. V Bruseli to nebude jednoduché. Mám ale jedno veľké želanie a to, aby sme urobili ešte aspoň bod. Radi by sme navýšili koeficient a doma proti Fenerbahce sa veľkým štýlom rozlúčili s krásnou jeseňou. Už teraz by som chcel apelovať na našich fanúšikov, aby si to prišli 13. decembra užiť. Do malého Ríma pricestuje kvalitný súper s Martinom Škrtelom a ja dúfam, že vypredajú štadión,“ citoval klubový web slová Látala.

Český kormidelník prekvapujúco len tri dni pred zápasom v Bruseli oficiálne oznámil, že v klube po jesennej časti spoločne s generálnym manažérom Pavlom Hoftychom skončí. Definitívne odísť sa rozhodol aj majiteľ Vladimír Poór, ktorý v rôznych funkciách pôsobil v Spartaku 25 rokov. Ich kroky nasledoval prezident Dušan Keketi starší a je otázne, aký vplyv bude mať „zemetrasenie“ v klube na psychiku hráčov.

„Je to škoda. Boli sme prekvapení, keď nám tréner pred pondelkovým tréningom oznámil, že skončí. Rovnako odchádzajú majiteľ, generálny manažér a prezident klubu, na takéto rozhodnutie majú určite právo. Trnava je futbalové mesto, ale asi sa to nedá robiť bez adekvátnej podpory. Pán Látal tu bol od leta, dosiahli sme pod ním úspechy a nikdy nie je ani pre hráčov ľahké, keď sa vymení tréner a príde niekto nový. My hráči sa so zmenami v klube musíme vyrovnať, čakajú nás na jeseň ešte štyri zápasy a v nich chceme dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Veci v klube musia vyriešiť kompetentní, my hráči sa chceme sústrediť na výkony na ihrisku,“ vyjadril sa za hráčsku kabínu Lukáš Greššák.

Látala s odstupom času mrzí, že predošlé konfrontácie s Dinamom Záhreb si fanúšikovia po športovej stránke nemohli užiť. Domáci duel sa hral totiž pre trest od Európskej futbalovej únie (UEFA) za zatvorenými bránami štadióna Antona Malatinského a „odvetu“ v Záhrebe poznačila hustá hmla.

„Žiaľ, priaznivci z toho nič nemali a to prišli vo veľkom počte. Je mi to veľmi ľúto. Povedal som to hneď po stretnutí na tlačovej konferencii, pretože pre koho sa hrá futbal? Pre fanúšikov, ktorí dve kolá nevideli,“ poznamenal Látal. Spartak v doterajšom priebehu skupinovej fázy EL nesklamal. „Odohrali sme kvalitné zápolenia. Dokonca ani v Istanbule sme nesklamali. Niektorí futbalisti zažili niečo podobné prvýkrát. Pre nich ide o obrovskú skúsenosť. Neprepadli sme, nikto nám nedal päť gólov. Dovolím si tvrdiť, že s jasným lídrom našej skupiny Dinamom sme odohrali dva najkvalitnejšie duely. Bohužiaľ, nedopadli pre nás pozitívne. Na tejto úrovni sa trestá každá chyba.“

Nahustený program

Nahustený program sa vo veľkej miere podpísal na zdravotnom stave hráčov, situácia v kabíne Spartaka je v tomto smere kritická. Do Bruselu neletel český stredopoliar Jakub Rada, otáznik visí nad štartom kapitána Borisa Godála a ľavého obrancu Matúša Čonku. Mimo hry sú stále Ivan Hladík, Anton Sloboda a Marek Bakoš. Spartaku nevyšla generálka na Anderlecht, v lige pustil z rúk tri body hosťujúcej Nitre, keď po dvoch góloch v závere podľahol 2:3. Ani Anderlechtu sa na domácej scéne nepodarilo naladiť podľa predstáv, keď neudržal vedenie 2:1 a na pôde St. Truidenu prehral 2:4. V tabuľke patrí zverencom trénera Heina Vanhaezebroucka štvrté miesto s päťbodovým mankom na lídra KRC Genk, ktorého privítajú v nedeľu na svojom štadióne.

Výkony Anderlechtu sú na hojdačke

Výkony a výsledky Anderlechtu sú v tejto sezóne ako na hojdačke, vedenie klubu nemôže byť spokojné s účinkovaním v Jupiler League ani v Európskej lige, kde už „fialovo-bieli“ bojujú len o tretie miesto v D-skupine. Najlepším strelcom mužstva je chorvátsky útočník Ivan Santini, ktorý rozvlniť sieť brankárov 11-krát. Desaťgólový Nany Landry Dimata pre zranenie kolena proti St. Truidenu nehral.

„Šancu dostali piati hráči, ktorí nemajú ani 20 rokov. Ide o veľmi pozitívnu vec smerom do budúcnosti. Som hrdý na ich výkon, hoci nám nepriniesol želaný výsledok. Opakujem sa, ale znova sme doplatili na školácke chyby v obrane. Ak by sme ich robili menej, som presvedčený, že by sme boli na čele ligovej tabuľky,“ vyhlásil Vanhaezebrouck, ktorého mužstvo v štyroch zápasoch EL získalo len jeden bod za domácu remízu 2:2 s Fenerbahce.

Duel Anderlechtu so Spartakom odvysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke, povedú ho grécki rozhodcovia na čele s hlavným Anastasiosom Papapetrouom.

V druhom stretnutí D-skupiny sa Fenerbahce Istanbul v kádri so slovenským stopérom Martinom Škrtelom predstaví na domácej pôde proti Dinamu Záhreb, ktoré už má istý postup do 16-finále. Turecký zástupca si ho môže zaistiť v prípade výhry bez ohľadu na výsledok paralelne hraného súboja v Bruseli. Ak by Anderlecht nad Trnavou zvíťazil, posunie „Fener“ do jarných bojov aj prehra.

Program 5. kola D-skupiny EL

štvrtok 29. novembra:

  • 18.55 RSC Anderlecht Brusel – FC SPARTAK TRNAVA /rozhodcovia: Papapetrou – Petropoulos, Aptosoglou (všetci Gr.)/
  • 18.55 Fenerbahce Istanbul – GNK Dinamo Záhreb /Schörgenhofer – Gutschi, Riedel (všetci Rak.)/

    tabuľka D-skupiny:
    1. Dinamo Záhreb 4 4 0 0 11:3 12 – postup do 16-finále
    2. Fenerbahce Istanbul 4 2 1 1 7:6 7
    3. SPARTAK TRNAVA 4 1 0 3 3:7 3
    4. Anderlecht Brusel 4 0 1 3 2:7 1

zostávajúci program 6. kola D-skupiny EL:
štvrtok 13. decembra:

  • 21.00 FC SPARTAK TRNAVA – Fenerbahce Istanbul
  • 21.00 GNK Dinamo Záhreb – RSC Anderlecht Brusel

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM