Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave pribudne nový cyklochodník: Spojí Zelenečskú ulicu s Námestím SNP

Trnavská radnica ráta s novým cyklochodníkom. Bude prechádzať cez niekoľko ulíc a povedie popri areáli nemocnice až po Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pribudne nový cyklochodník: Spojí Zelenečskú ulicu s Námestím SNP
Zdroj: TASR

V Trnave pribudne nový cyklochodník na trase Zelenečská – A.Žarnova – Námestie SNP. Ako uvádza dokumentácia k stavebnému povoleniu, hlavným cieľom stavby je vybudovanie riadnej cyklotrasy pre vedenie cyklistov na miestnych komunikáciách pri zabezpečení prejazdu automobilov, parkovacích státí automobilov a bezpečného a plynulého pruhu pre chodcov v oboch smeroch.

Začne od Tomaškovičovej

Územie navrhované pre výstavbu cyklotrasy sa začína v priestore okružnej križovatky ulíc Tamaškovičova, Zelenečská, Dohnányho. „Je umiestnená po pravej strane existujúcich miestnych komunikácií, prechádza ulicou A. Žarnova pred areálom Fakultnej nemocnice Trnava, cez križovatku s miestnou komunikáciou Ulica Kollárova a pokračuje smerom na Námestie SNP, kde cyklotrasa končí na existujúcom priechode pre chodcov. Poslednú časť projektu tvorí parkovisko pred budovou Polície,“ opisuje dokument lokalitu novej cyklotrasy.

Cyklochodník bude dlhý 838, 60 metrov, pričom mesto počíta zo základnou šírkou trasy 2,50 metra. Základný povrch bude tvoriť asfaltový betón a v nebezpečných miestach ho osadia piktogramami s podfarbením.

Výrub aj zo zdravotného hľadiska

Mesto počíta aj s výrubom niektorých stromov. „Niektoré dreviny sú odporučené na výrub z kompozičného a zdravotného hľadiska. Navrhnuté stromoradie vytvára sprievodnú zeleň cyklochodníka a zároveň ho priestorovo odčleňuje od chodníka pre peších. Vybrané stromy budú vysadené v línii, na ochranu nadzemnej i podzemnej časti stromov bude použitá okrasná mreža,“ stojí v dokumente, pričom z dôvodu realizácie stavby má prísť k výrubu trinástich stromov, brestoveca západného (Celtis occidentalis) na ulici A.Žarnova.

V rámci sadových úprav bude vysadených desať stromov jaseňa mannového „Meczek“ (Fraxinusornus). Je to strom menšieho vzrastu, charakteristický guľovitým tvarom koruny, bielou farbou kvitnutia a hustým olistenim na jeseň prefarbujúcim do zlatožlta. A práve pre jeho vlastnosti, je podľa dokumentu vhodný do mestského prostredia na výsadbu stromoradí v užších uliciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM