Samospráva

V Trnave pribudnú ďalšie polopodzemné kontajnery: Začínajú ich budovať na Družbe

Trnavská radnica začína v týchto dňoch budovať ďalších päť stojísk polopodzemných kontajnerov. Umiestnené budú na sídlisku Družba na uliciach Hlboká a Clementisova.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pribudnú ďalšie polopodzemné kontajnery: Začínajú ich budovať na Družbe
Zdroj: Mesto Zvolen

Tento rok je v rozpočte na tento účel vyčlenených takmer 300 000 eur, ambíciou mesta Trnava je nahradiť klasické kontajnery polopodzemnými čo najskôr a všade tam, kde je to priestorovo možné. Nateraz je v meste 11 stojísk. V utorok o tom informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Doplnil, že zároveň na mestskom úrade finišuje príprava projektovej dokumentácie na celý obytný súbor Družba, kde žije okolo 20 000 obyvateľov.

Polopodzemné kontajnery začala samospráva v spolupráci s FCC, s. r. o., (predtým ASA) budovať v roku 2016. Na stojiskách sa nádoby umiestňujú po štyroch – na komunálny odpad, papier, plasty a sklo. „Polopodzemná nádoba má viacero pozitív. V prvom rade ide o estetický vzhľad a eliminovanie výskytu hlodavcov. Takáto nádoba má kapacitu ako šesť 1100-litrových nádob alebo ako 55 kusov 120-litrových smetiakov,“ uviedol hovorca.

Po skúšobnej prevádzke v roku 2016, keď bolo vybudované stojisko na sídlisku Družba, v roku 2017 boli vytvorené ďalšie štyri stojiská. V tomto roku pribudnú ešte ďalšie. Hlavnou nevýhodou do zeme čiastočne zapustených kontajnerov je ich cena a nutnosť realizácie na pozemkoch nezaťažených sieťami.

„Náklady na výstavbu jedného stojiska a inštaláciu štyroch kontajnerov dosahujú zhruba 15 000 až 20 000 eur. Investíciu realizuje a financuje FCC zo zisku a mesto Trnava vkladá do tejto investície svoje pozemky a úpravu okolia. Práve vyrovnanie pozemkov je jedným z problémov pre rýchlejšie nahradenie všetkých kontajnerových stojísk,“ uviedol Tomašovič.

Zvoz odpadu dokáže podľa jeho slov zabezpečiť iba špeciálne vozidlo. V Trnave zatiaľ používa FCC auto s hákovým nakladačom s hydraulickou rukou, no od budúceho roka to bude vozidlo určené priamo pre tento druh kontajnerov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM