Správy

V Trnave sa bude PROTESTOVAŤ: Veľké zhromaždenie plánujú obce a mestá kraja

Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave. Poukážu na legislatívne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpočty miest a obcí.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave sa bude PROTESTOVAŤ: Veľké zhromaždenie plánujú obce a mestá kraja
Zdroj: Dnes24.sk

Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionálne združenia miest a obcí (ZMO) Trnavského samosprávneho kraja. Uskutoční sa so začiatkom o 11.00 h na Trojičnom námestí, informovala o tom kancelária ZMO regiónu JE Jaslovské Bohunice. Protestom chcú upozorniť na mimoriadne vážnu finančnú situáciu miestnej samosprávy.

„Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) opakovane poukazuje na legislatívne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpočty miest a obcí,“ uvádzajú organizátori k zhromaždeniu s tým, že mestá a obce smerujú ku krachu a nútenej správe.

Prichádzajú o obrovské peniaze

Vládnymi opatreniami prichádzajú samosprávy podľa nich totiž o stovky miliónov eur. Ako však tvrdia, na vykrytie prudkého rastu výdavkov spôsobeného zvyšovaním platov vo verejnej správe, v školstve, ako aj rekordnou infláciou obce nevyhnutne potrebujú primerané, nie iba symbolické zvýšenie príjmov. Finančná situácia miestnej samosprávy je dnes preto podľa ZMO mimoriadne vážna.

Spoluorganizátori ZMO Záhorie, ZMO Galantsko-Šaliansko a ZMO Žitný ostrov pozývajú na účasť predstaviteľov miest a obcí, zamestnancov obecných a mestských úradov a obyvateľov regiónu.

Prečítajte si tiež

Sú pripravení rokovať?

ZMOS plánuje protestné zhromaždenie v Bratislave v druhý deň septembrového snemu, naplánovaného na 8. a 9. septembra.

Ministerstvo financií koncom júla upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky.

Ide podľa neho o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. Rezort poznamenal, že očakáva aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Niektoré samosprávy podľa ministerstva už jeho pomoc využili.

MF SR v pondelkovej reakcii na pripravovaný míting uviedlo, že opakovane oslovilo ZMOS, Združenie samosprávnych krajov SK8 a Úniu miest Slovenska, že je pripravené rokovať o koncepčnom či plošnom prístupe k prípadnej podpore financovania samospráv.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM