Správy

V Trnave si pripomenieme 79. výročie SNP: V múzeu budú ukážky vojenskej techniky

79. výročie SNP si v Trnave pripomenieme kladením vencov. Pozrieť si budete môcť aj ukážky vojenskej techniky, prezentáciu výzbroje, výstroje aj poľnej kuchyne s nemocnicou.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave si pripomenieme 79. výročie SNP: V múzeu budú ukážky vojenskej techniky
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Pripomienku 79. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) pripravili v Trnave na piatok (25. 8.) a sobotu (26. 8.).

Pietny akt pri pamätníku SNP na Univerzitnom námestí doplní dobový vojenský tábor v záhradách Západoslovenského múzea. Informuje o tom tlačový odbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je organizátorom.

Prečítajte si tiež

Jediná zo západu Slovenska

Spomienka spojená s kladením vencov sa za účasti zástupcov krajskej a mestskej samosprávy, inštitúcií a obyvateľov uskutoční na mieste, odkiaľ do SNP v roku 1944 odišla ako jediná z územia západného Slovenska v počte štyritisíc mužov do národnooslobod­zovacích bojov Trnavská posádka.

Návštevníci múzea si budú môcť pozrieť ukážky vojenskej techniky, prezentáciu výzbroje, výstroje aj poľnej kuchyne s nemocnicou. Členovia Klubu vojenskej histórie ich predvedú v dobovom civilnom a vojenskom oblečení.

TTSK pred dvoma rokmi finančne podporil tiež tvorbu dokumentárneho filmu študenta Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Ľuboša Balažoviča s názvom Posledný povstalec o príbehu Trnavskej vojenskej posádky a jej člena Štefana Minaroviča. SNP si kraj pripomenul aj vydaním knihy Trnava a SNP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

🙌 HRDINOV SNP SI PRIPOMENIEME SPOMIENKOVÝM PODUJATÍM 📆 79. výročie Slovenského Národného Povstania a jeho hrdinov si...

Posted by Trnavský samosprávny kraj on Monday, August 21, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM