Správy

V Trnave SKONČIL prvý mestský kurátor na Slovensku: Rozbehnutý projekt ukončí externe

Pre Tehelnú tvoria nové sochy. Mestský kurátor projekt ukončí externe.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave SKONČIL prvý mestský kurátor na Slovensku: Rozbehnutý projekt ukončí externe
Zdroj: Zaži v Trnave

Trnava bude hľadať nového mestského kurátora. Doterajší kurátor Adrián Kobetič, ktorý na poste skončil, bol v čase svojho nástupu pred dvoma rokmi jediným na takomto poste na Slovensku.

Ako externý spolupracovník

V súčasnosti sa aj Trenčín rozhodol vytvoriť takúto pozíciu v mestskej samospráve. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie trnavskej radnice Zuzana Hrinková Siebenstichová.

„V spolupráci s mestom chce však pokračovať aj naďalej, no v pozícii externého spolupracovníka. Spolu s ním pripravujeme podklady na znovuobsadenie tejto pozície,“ uviedla.

Nedostatok umenia v uliciach

Kobetič sa po nástupe pustil do pasportizácie diel vo verejnom priestore, ktorá v Trnave absentovala, a prvé vybrané diela posunul na nutnú obnovu. Výstupom mapovania je webová stránka Galéria ulice s dvomi stovkami sôch, reliéfov, fontán i street artu, kde si návštevník môže diela nielen pozrieť, ale zoznámi sa aj s ich autormi a históriou.

Poukazoval na nedostatok umenia v uliciach a na sídliskách Trnavy a mal snahu nájsť priestor na osadenie nových diel. Prvou lastovičkou má byť inštalácia troch sôch v rámci pripravovanej revitalizácie vnútroblokov na Tehelnej ulici. Ide o Future Sound of C for T (Budúci zvuk C pre T) sochára Ľubomíra Mikle, Don't pray for us II/II (Nemodlite sa za nás) Dionýza Troskó a Hlavu od autorky Kataríny Kissoczyovej.

„Na sochy na Tehelnej ulici bola podpísaná zmluva, podľa ktorej pokračuje ich výroba u umelcov. Tieto by mali byť mestu dodané do konca kalendárneho roka,“ doplnila Hrinková Siebenstichová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM