Júlia Vargová Kultúra Rôzne

V Trnave to na prelome júla a augusta bude žiť: Čakajú nás tieto lákavé akcie

Prázdniny sú v polovici. Teplo a búrky sú na dennom poriadku, to však Trnavčanom nebráni si naplno užiť program najbližších dní.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave to na prelome júla a augusta bude žiť: Čakajú nás tieto lákavé akcie
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Júlový program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18:00). Augustový vždy o 18-tej.

  • pondelok 29.7. JR&Crew /jazz
  • utorok 30.7. Impaco Trio /inštrumentálna hudba
  • streda 31.7. Teater Komika – Klaun hudobníkom /divadlo pre deti
  • štvrtok 1.8. DUŠKA – Ági Kazai & Štefan Uhriňák /jazz duo
  • piatok 2.8. Rytmika /hudobný workshop (nielen) pre deti

Spoznajte Trnavu tak, ako ju zažili králi

Od pondelka až do piatku vždy o 10:00 pred Mestskou vežou

Trnava je unikátne mesto na Slovensku, a preto si zaslúži, aby ju ľudia mali možnosť spoznať nie len ako kultúrne mesto, ale aj jej nádhernú zbierku pamiatok, vďaka ktorým ju právom mnohí označujú Malý Rím. Mesto má počas celého júla a augusta pripravené prehliadky mesta so sprievodcom.

Zažite návrat do minulosti a spoznajte stredovekú Trnavu. Vydajte sa na cestu poznávania kráľovského mesta. Prehliadky sú pre všetkých návštevníkov zdarma. Na prehliadku sa nemusíte nikde nahlasovať, stačí jednoducho prísť a nechať sa sprevádzať. Zúčastniť sa jej môžu aj anglicky hovoriaci turisti.

Letné kino: Príbeh lesa

V piatok 2. augusta na Nádvorí

Letné kino na Nádvorí ponúka široký žánrový výber, v ktorom si každý príde na svoje. Najnovšie premiéry aj klasika overená časom. Príďte si k nám oddýchnuť, zabaviť sa a obohatiť vaše letné večery o krásne zážitky.​

PRÍBEH LESA (Les saisons), r. Jacques Perrin, Jacques Cluzaud / Franc. / 2015 / 97 min / prírodopisný dokument

Po úchvatných dokumentoch Putovanie vtákov a Oceány prichádza dvojica Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Príbehom lesa. Nie toho tropického pralesa s exotickými zvieratami, ale toho nášho, ktorý máme na dosah, a ktorý pulzuje prekvapivo bohatým životom. Tvorcovia nakrúcali dokument štyri roky, s využitím tých najmodernejších technológií, na desiatkach lokalít po celej Európy, dokonca sami žili v lese so sledovanými divokými zvieratami. Iba vďaka unikátnym metódam nakrúcania dokážu autenticky prerozprávať príbeh lesa od doby ľadovej až po súčasnosť a zachytiť vzrušujúci kolobeh života v ňom, ktorý ohromí dospelých aj detských divákov.

Zaži trnavské remeslá

V utorky na ihrisku v Sade Antona Bernoláka (promenáda), vo štvrtky na ihrisku v Kamennom mlyne vždy od 17:00 do 19:30.

S dielničkou U Zlatej priadky môžete využiť prázdninový čas zaujímavo a tvorivo, spoznať históriu a zažiť niečo z techník tradičných trnavských remesiel ako sú paličkovanie, tkanie na krosienkach, podmaľba na sklo, drôtovanie… Dielničky sú predovšetkým pre deti od 5 rokov.

Bezplatné tvorivé popoludnia povedú skúsení lektori. Konať sa budú dvakrát týždenne počas celých prázdnin od 2. júla do 29. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa záujemcovia zídu v Dielničke u Zlatej priadky, ktorá sa nachádza v budove Univerzity sv. Cyrila a Metoda na Námestí Jána Herdu, alebo na Nádvorí.

Hlasy v Trnave

Utorok 30. júl o 19:30, Františkánsky kostol

Medzinárodná zborová akadémia Lubeck 2019 uvedie 37 spevákov z 19 krajín sveta s Rolfom Beckom v umeleckom vedení. Tentokrát sa predstaví Bach & Mahler – a cappella.

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Vernisáž: Bienále plastiky malého formátu 2019

Štvrtok 1. august o 18:00, Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia

Bienále plastiky malého formátu predstavuje komornú 3D tvorbu mladej a strednej generácie slovenských vizuálnych umelcov a prizvaných hostí zo zahraničia, vytvorenú prevažne v priebehu posledných dvoch-troch rokov. Medzinárodná výstava sochárskej tvorby zameraná na drobnú plastiku, objekt a reliéf potrvá od 1. augusta do 13. septembra 2019.

Vystavujú: Marcin Berdyszak (PL), František Bohunický, Ján Hrčka, Katarína Kissoczy, Martin Kochan, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Helena Lukášová (CZ), Palo Macho, Róbert Makar, Stefan Meisl (D), Ľubo Mikle, Miroslav Pallo, Mira Podmanická, Vika Shumskaya (UKR), Ivana Sláviková, Michal Šuda, Iveta Tomanová, Miroslav Trubač, Vlad Yurashko (UKR). Kurátorom je Roman Popelár.

Amfiteáter: Afrika na Pionieri

V pondelok 29. júla o 21:00 v Amfiteátri

Piati cestovatelia, päť mesiacov na cestách, pätnásťtisíc kilometrov na jedných z najhorších jednostopých motorových dopravných prostriedkov.

Už v pondelok v Trnave premietnu prvý slovenský motorkársky road movie Mareka Slobodníka Afrika na Pionieri. Príďte sa aj Vy pozrieť, ako sa hlavní aktéri predierali zamrznutou Európou do Afriky, kde ich čakalo 45 stupňové peklo v Sudáne a nekonečné púšte bez paliva. Tlačenie do obrovských hôr v Etiópii, nádherné pláže Mozambiku či nebezpečný boj s maláriou…

Trnavský jazzyk

Mesto Trnava v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a Nádvorím pripravilo už šestnásty ročník open-air festivalu Trnavský Jazzyk. Fanúšikovia jazzu a kvalitnej hudby si prídu na svoje od pondelka 29. júla do 2. augusta.

Kompletný program festivalu Trnavský jazzyk:

Pondelok 29.7.

  • Hlavná ulica (Leto na korze) 19.00 h JR&Crew (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 20.00 h Ochepovsky Project (RU, CZ, SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 21.30 h Foolk (SK)

Utorok 30.7.

  • Hlavná ulica (Leto na korze) 19.00 h Impaco Trio (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 20.00 h Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 21.30 h Jazzyk selectors (SK)

Streda 31.7.

  • Hlavná ulica (Leto na korze) 18.00 h Teater Komika – Klaun hudobníkom (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 20.00 h Tibor Feledi Kairos Quintet (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 21.30 h DJ Adam Kvasnica (SK)

Štvrtok 1.8.

  • Hlavná ulica (Leto na korze) 18.00 h DUŠKA – Ági Kazai & Štefan Uhriňák (HU, SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 20.00 h Fats Jazz band (SK)
  • Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry 21.30 h DJ Kinet (SK)

Piatok 2.8.

  • Hlavná ulica (Leto na korze) 18.00 h Rytmika (SK)
  • Mestký amfiteáter 19.00 Andreas Varady quintet (SK)
  • Mestký amfiteáter 21.00 Richard Bona and Antonio Rey: Bona de la Frontera (USA, ES, FR)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM