Správy

V Trnave vyrastie nová kompostáreň: Mesto vyhlásilo súťaž na jej výstavbu

V Trnave pribudne v poradí už druhá kompostáreň. Má mať ročnú kapacitu 4 990 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vyrastie nová kompostáreň: Mesto vyhlásilo súťaž na jej výstavbu
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Spolu 120 dní by mala podľa predpokladu mesta Trnava trvať výstavba novej kompostárne, na ktorú radnica aktuálne vyhlásila verejné obstarávanie (VO).

Kde ju postavia?

Počíta s nákladom 1,695 milióna eur bez DPH, pričom o víťazovi rozhodne kritérium najnižšej ceny. Uvádza to vo vestníku VO.

Kompostáreň bude situovaná v bezprostrednej blízkosti existujúcej skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. Ide v poradí už o druhé zariadenie, prvá kompostáreň funguje už viac ako dve desaťročia.

Ročne zhodnotí približne 15-tisíc ton biologického odpadu, no nie je technologicky vybavená na spracovanie kuchynského odpadu.

Prečítajte si tiež

5-tisíc ton odpadu ročne

Podľa hovorkyne radnice Veroniky Majtánovej ide zároveň o druhú vyhlásenú súťaž, v predchádzajúcej sa vysúťažilo technologické zariadenie. O novej kompostárni hovorilo mesto už viac ako pred dvoma rokmi.

Prostriedky na výstavbu, technológie a dodávku veľkoobjemných nádob na bioodpad získalo z výzvy rezortu životného prostredia.

Kompostáreň má mať ročnú kapacitu 4 990 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Projekt okrem iného zahŕňa realizáciu spevnených plôch na prípravu materiálu, triedenie a dozrievanie kompostu, kompostovacie boxy, halu spracovania kuchynského odpadu či žumpu splaškových vôd. Lehota na predkladanie ponúk je do 24.marca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM