Rôzne

V Trnave vznikla pre potreby elektrární: SOŠ energetická sa rozvíja už vyše 30 rokov

Jej vznik si vyžiadal sám život - atómová elektráreň v blízkych Jaslovských Bohuniciach a neskôr aj v Mochovciach potrebovali ľudí, FOTO.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave  vznikla pre potreby elektrární: SOŠ energetická sa rozvíja už vyše 30 rokov
13
Galéria
Zdroj: TASR

Pri pohľade na siluetu Trnavy v smere od Piešťan je internát Strednej odbornej školy energetickej (SOŠE) jednou z prvých výškových budov, ktorú vidno. Na okraji mesta pri štvrti Kopánka ju otvorili v septembri roku 1982.

Jej vznik si vyžiadal sám život – atómová elektráreň v blízkych Jaslovských Bohuniciach a neskôr aj v Mochovciach potrebovali ľudí.

Profesionálne zameraná na elektrárne

„Federálne ministerstvo palív a energetiky v Prahe dalo súhlas, aby sa v Trnave postavila učňovská škola pre profesie výlučne zamerané na prevádzku a údržbu jadrových elektrární,“ povedala riaditeľka SOŠE Iveta Bakičová. Názov bol Stredné odborné učilište energetické Trnava a ten vydržal až do septembra 2008.

Škola vznikla ako komplexná s teoretickým vyučovaním, odborným výcvikom a internátnym zabezpečením. Bola jedinou svojho druhu a tak sa na štúdium hlásili chlapci z celého Slovenska. Hneď po svojom vzniku sa začala rýchlo rozvíjať a zaradila sa medzi najlepšie učilištia, nakoľko sa mohla opierať o vysoko kvalifikovaný potenciál pracovníkov jadrových elektrární.

Aj dnes udržujú tradíciu

Medzičasom sa v roku 2002 zmenil zriaďovateľ, z ústrednej úrovne prešlo zriaďovateľstvo na Trnavský samosprávny kraj a z učilišťa sa v zmysle zákona stala odborná škola.

„Aj napriek týmto zmenám sme udržali tradíciu nevybočovať z elektrotechnic­kých a energetických odborov, nepribudli žiadne gastro odbory ani nič podobné,“ uviedla Bakičová. Zachovávajú túto líniu doteraz a snažia sa stále hľadať a otvárať nové odbory. „Zväz zamestnávateľov v energetike nepretržite avizuje nedostatok stredného personálu kvalifikovaného pre energetiku,“ konštatovala riaditeľka školy, ktorú v Trnave prezývajú Energo.

Brány SOŠE za viac ako tri desaťročia opustili tisícky absolventov, ktorí sa zaradili do pracovného procesu. V priebehu rokov privítala aj viaceré vzácne návštevy, medzi nimi bol i prezident Rudolf Schuster.

Areál SOŠE pozostáva z viacerých objektov – pavilónov s triedami, odbornými učebňami a internátom, ktorý sa už dlhšie využíva aj na iný účel ako ubytovanie študentov SOŠE. „Momentálne tam máme okolo 80 našich žiakov. Poskytovali sme priestor aj odchovancom detského domova, ktorí prekročili prah dospelosti,“ povedala Bakičová. Dve poschodia má v prenájme Trnavská univerzita, ktorá tým rieši chronický problém absencie dostatočnej vlastnej kapacity internátov.

„Ďalšiu časť využívala administratíva Výskumného ústavu jadrových elektrární (VÚJE), ale tí odchádzajú, tak riešime, ako ďalej s týmto priestorom,“ dodala Bakičová. Samostatný pavilón má v areáli školy školiace stredisko VÚJE, ktoré dlhodobo pripravuje špičkových pracovníkov pre oblasť energetiky z celého Slovenska. Škola má aj vlastný športový areál a telocvičňu.

V OBRAZOCH:  SOŠ energetická v Trnave
13
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM