Monika Hanigovská Krimi Rôzne

V Trnavskom kraji mal ordinovať samozvaný lekár: Viskupič podal trestné oznámenie

V kraji mal vykonávať lekárske úkony falošný doktor. Trnavský župan Jozef Viskupič podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Ilustračný obrázok k článku V Trnavskom kraji mal ordinovať samozvaný lekár: Viskupič podal trestné oznámenie
Zdroj: Dnes24.sk

Trnavský samosprávny kraj začal postupovať v prípade údajného falošného lekára v Dunajskej Strede. Trnavský župan Jozef Viskupič podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a zároveň podnet na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI), v prípade prístrojovej techniky na diagnostiku.

„Na základe doterajších zistení podám trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, keďže existuje podozrenie, že mohlo prísť jednak k spáchaniu trestného činu vo vzťahu k poškodeniu zdravia občanov, ako aj trestného činu podvodu, tiež môže ísť o neoprávnené používanie prístrojovej techniky na diagnostiku. A dôležité je tiež zistiť, či spomínané prístroje spĺňajú príslušnú certifikáciu,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Trestné oznámenie podáva na neznámeho páchateľa, pretože v tejto chvíli nemožno jasne určiť, kto je zodpovedný za činy, ktoré sa dejú v Dunajskej Strede.

„Ale od tohto máme orgány v trestnom konaní, aby prípadne našli svedkov, popísali celú situáciu, ktorá ohľadom tohto lekára nastala,“ doplnil.

„Chcem požiadať občanov nášho kraja, našej župy, aby neváhali poskytnúť polícii akékoľvek informácie, ktoré pomôžu objasniť možné podvodné konanie, ktoré môže ohroziť alebo aj poškodzovať zdravie spoluobčanov,“ vyzval Jozef Viskupič ďalej na FB TTSK.

Podnet aj pre SOI

Zároveň podá podnet na SOI, či spomínané prístroje majú príslušnú certifikáciu. Dodávateľ zariadenia je povinný odovzdať poskytovateľovi „certifikáciu“, teda doklad o zhode v zmysle nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro.

Pričom kompetentnými orgánmi pre povolenia poskytovateľov na výkon činnosti sú iba ministerstvo zdravotníctva alebo samosprávny kraj.

Mali predávať len pitnú vodu?

„Zamestnanci oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Trnavského samosprávneho kraja v piatok (3. augusta -poz.red. ) vykonali aj dozor na mieste, kde sa malo údajné zdravotnícke zariadenia nachádzať, nakoľko existuje podozrenie, že zariadenie poskytuje zdravotnú starostlivosť bez povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia,“ ozrejmil trnavský župan.

Podľa jeho slov Viskupiča malo byť zariadenie v podstate pozatvárané, prebiehalo rýchle sťahovanie a prítomní mali tvrdiť, že sa tam predáva iba pitná voda v nádobách.

Ambulancie musia byť riadne označené

„Tiež chcem vyzvať občanov trnavskej župy, aby nenavštevovali nedôveryhodné zdravotnícke zariadenia,“ vyzval týmito slovami Viskupič.

Zdravotnícke zariadenie musí mať na viditeľnom mieste umiestnené obchodné meno, meno a priezvisko lekára, odborné zameranie a ordinačné hodiny, ktoré mu schválil samosprávny kraj. Ambulancie by mali mať aj zverejnený svoj cenník. To či zdravotnícke zariadenie má povolenie na prevádzkovanie si občania môžu skontrolovať aj na stránke www.e-vuc.sk.

Zdroj: Facebook

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM