Monika Hanigovská Rôzne

Trnavčania prezradili: Ako prežiť horúčavy bez klímy?

Horúčavy nás môžu pekne potrápiť a premeniť naše príbytky na prehriate a nepríjemné miesta. Zisťovali sme od Trnavčanov, ako úspešne bojujú doma s tropickými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania prezradili: Ako prežiť horúčavy bez klímy?
Zdroj: TASR

V Trnave sa takpovediac udomácnili tropické teploty. Využiť takéto slnečné počasie môžeme najmä pobytom pri vode, či na horách. Príjemný letný spoločník sa však môže ľahko stať postrachom našich príbytkov.

Zisťovali sme od Trnavčanov, ako úspešne bojujú doma s tropickými teplotami bez klímy. Tu je vzorka najzaujímavej­ších rád.

Spanie vo vrstvách aj zmrazovanie prikrývok

„V noci použite ako prikrývku na spanie vlhkú plachtu alebo osušku, pod ktorú vložíte suchý uterák. Odporúčam spať aj s čerstvo umytými vlasmi,“ túto kombináciu si pochvaľuje naša prvá respondentka z Malého Ríma.

„Manželka nedá dopustiť na ukladanie tenkých prikrývok do chladničky,“ rozpovie sa so smiechom náš ďalší účastník ankety. Ako ďalej dodá, prikrývky však predtým treba zabaliť do plastového obalu. „Ak si nechcete preniesť rôzne pachy jedla až do postele, mali by ste vždy na to myslieť,“ upozorňuje nás.

Čas vetrania, miska s ľadom i zatemnenie

Trnavčanka Táňa, vidí najväčšiu chybu v zlom postupe pri vetraní. „Cez deň treba vždy nechať zatvorené okná. Ľudia to však niekedy nevydržia a otvoria ich. Ale to si dovnútra naženú len teplý vzduch. Treba skoro ráno dobre vyvetrať. Najneskôr okolo piatej alebo v nočných hodinách,“ keď je podľa jej slov vzduch nachladenejší.

„Mne zaručene pomáha miska, laď a ventilátor,“ dopĺňa ďalší tip seniorka ako poraziť alebo zmierniť teplo v bytoch, či domoch. „Vložím obyčajný ľad do veľkej misky. A potom postavím zaň zapnutý ventilátor,“ dorozpráva s úsmevom.

Lucia odporúča cez deň zatemniť okná. „Zatiahnem všetky žalúzie, rolety a zavriem okná. Ako klesne teplota, začínam vetrať.“

Sadíme stromy, obmedzíme techniku

Niektorí obyvatelia žijúci v domoch využívajú silu samotnej prírody. „Tiene dokážu robiť hotové divy. Pod stromami sa vždy príjemne schladím,“ zhodnotí takto svoj zaručený tip senior Peter.

Ďalšiu zaujímavá rada sa týka techniky. „Bežné spotrebiče ako televízory, počítače, elektrické rúry a iné vydávajú teplo. Aj keď sú v úspornom režime,“ prezrádza Marek. Ako ďalej dodáva, ideálne je podľa neho využívať takéto spotrebiče menej alebo ich využívať efektívne. „Varte si rýchle jedlá,“ dopĺňa konkrétnym príkladom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM