Peter Bestvina Správy Samospráva

V Univerzitnom parčíku chce majiteľ časti pozemkov stavať!

Primátor Bročka vidí budúcnosť parčíku inak, má záujem sa s čerstvým majiteľom dohodnúť.

Ilustračný obrázok k článku V Univerzitnom parčíku chce majiteľ časti pozemkov stavať!
4
Galéria

Kauza suchého trávnika, ktorá už roky špatí Univerzitný parčík v centre Trnavy, vyústila do neočakávanej pointy. Po zverejnení článku, v ktorom sme informovali o bezmocnosti mesta vyriešiť dlhotrvajúci neuspokojivý stav, sa nám podarilo spojiť s Antonom Svíbom, čerstvým majiteľom dotknutej časti pozemku.

Nový majiteľ, pôvodný zámer

Svíba získal pozemok prostredníctvom svojej spoločnosti TONYtrans, s.r.o. len nedávno, 29. júna tohto roka spolu s kúpou budovy Starej pošty na Radlinského ulici od spoločnosti L.M. Financ. Tá patrila nezvestnému podnikateľovi a údajnému bossovi trnavského podsvetia Ladislavovi Matovičovi, ktorého oficiálne vyhlásili za obeť vraždy pred 15 rokmi.

Matovič mal podľa Svíbu s pozemkom jasný zámer, postaviť na Univerzitnom námestí v najužšom centre mesta bytovku. „Ako pôvodný majiteľ, aj ja by som tam najradšej mal bytový dom,“ prezradil denníku Dnes24 nový majiteľ. O možnosti predať pozemok mestu, alebo ho vymeniť za iný, neuvažuje.

Doteraz o osude parčíku s mestom nejednal. Kým však na pozemku nestavia, chce sa s mestom dohodnúť na ďalšom postupe ohľadom starostlivosti o plochu. „Určite to nenechám v takomto stave, veď je to otrasné. Ako som vravel, všetko je to o dohode,“ dodal Svíba.

Stavať sa nebude, tvrdí mesto

Pred vybudovaním parčíka mala radnica zámer na Univerzitnom námestí postaviť podzemné garáže. Podľa výkresov územného plánu platného od 20. decembra minulého roka je jasné, že na uvedenej časti univerzitného parčíka sa nedá stavať. Na výkrese ide o zelenú plochu označenú ako Z 02 – plochy verejných parkov a malé parkové plochy.

Článok pokračuje pod obrázkom.

Zdroj: Mesto Trnava

„Mestu ešte žiadny zámer nebol prezentovaný, ale tento priestor je v územnom pláne stabilizovaný ako park,“ potvrdil denníku Dnes24 trnavský primátor Peter Bročka.

Povolený je jediný druh stavby, a to za prísnych podmienok. Vo výkrese zelene je oranžovou čiarkovanou čiarou naznačené, že v budúcnosti je možné pod plochou parku vytvoriť podzemné parkovisko. Požiadavkou však je, aby funkcia parku bola zachovaná v úrovni terénu.

Podľa primátora mesto s touto možnosťou už nepočíta. „Ak budeme stavať podzemné parkovisko v centre, bude to na pozemku za Jednotou,“ povedal.

Čo s vyschnutým trávnikom?

Mesto je pripravené prevziať nad zanedbanou plochou v parčíku zodpovednosť. Nie je potrebné pozemok odkúpiť, ako povedal Bročka, mestu stačí súhlas vlastníka. „Radi rozšírime závlahu a výsadbu aj na túto časť pozemku. Urobili by sme kompletnú výmenu zeminy aj trávnika a zasadili by sme tam stromy,“ dodal Bročka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM