Dominika Handzušová Kultúra

Veža, ktorá v Trnave stráži čas: Pozrite si pamiatky ako na dlani

Socha s dvoma tvárami, legenda o koze, mechanický hodinový stroj. História mesta a všetky dôležité pamiatky na dohľad – výlet, ku ktorému vedie 143 schodov.

Ilustračný obrázok k článku Veža, ktorá v Trnave stráži čas: Pozrite si pamiatky ako na dlani
Foto: Dominika Handzušová

Trnavskú Mestskú vežu mnohí vnímajú len ako priestor, odkiaľ odbíja presný čas. Priestor, v ktorom po rekonštrukcii sídli Informačné centrum. Málokto však vie, že tieto hodiny nepoháňa elektrina. Nie každý si tiež všimne slnečné hodiny. Mestská veža toho skrýva mnoho…

Mestská veža v číslach

Dejiny stavby renesančnej pamiatky začínajú v roku 1574. V rokoch 1666 a 1683 vežu postihol požiar, múry sa však zachovali. So siedmimi nadzemnými podlažiami sa veža týči do celkovej výšky 57 metrov. Vyhliadková ochodza je vo výške približne 29 metrov. K jej dosiahnutiu musíte prekonať 143 schodov.

V roku 2013 navštívilo vežu 8340 ľudí. Najčastejšie sem prichádzajú turisti z Čiech, Rakúska, Nemecka a Francúzska. Na Trnavu z výšky sa však už boli pozrieť aj turisti z Nového Zélandu, Indonézie alebo Juhoafrickej republiky.

Socha s dvoma tvárami

Na vrchole veže bol pôvodne mesiac s hviezdou. V roku 1791 boli nahradené medenou pozlátenou sochou. Mešťania sa obávali, že Panna Mária bude bdieť len nad tou stranou, ktorej bude otočená tvárou a ostatným sa otočí chrbtom – preto má socha tvár spredu i zozadu.

V útrobách sochy boli nájdené dokumenty z tridsiatych rokov minulého storočia. Boli vyňaté a uložené v okresnom archíve. Ako odkaz pre budúce generácie „na oplátku“ do sochy zabudovali aktuálne dokumenty.

Mechanický hodinový stroj

Na piate poschodie veže bol umiestnený v roku 1729. Dosiaľ je čisto mechanický – nepoháňa ho elektrina – všetky časti sú ručne vyrábané kováčmi. Len niektoré opotrebované časti sú nahrádzané novými. Napriek úctyhodnému veku má stroj odchýlku len 30 sekúnd za 24 hodín.

K pohonu stroja slúžia tri ohromné, približne stokilogramové závažia. Stredné je originálne kamenné, riadi samotný chod stroja, krajné sú betónové a slúžia pre odbíjanie štvrťhodín, resp. celých hodín.

Laná sa musia meniť každých desať rokov. Raz sa stalo, že hodinár na výmenu lán pozabudol a pád uvoľneného závažia vyvolalo takú tlakovú vlnu, že sa niektoré sklá rozbili a po dopade gule zostala v plechovej rímse na medziposchodí preliačina. Aj preto je pod závažiami vrstva piesku.

Bývali tu hodinári – aj koza

Starostlivosť o hodiny prechádza z generácie na generáciu v hodinárskom rode Nemčekovcov. Aspoň raz za 24 hodín hodinár príde nastaviť čas. Ručne natiahne závažia hore k stroju. Kontroluje tiež odbíjanie, rýchlosť kmitania kyvadla a tiež výkyvy teplôt.

V minulosti tu hodinári aj spávali a neustále sledovali odbíjanie času. Jeden z hlásnikov sa tu dokonca aj narodil (v roku 1921). Priestory veže ako takej boli obývané až do päťdesiatych rokov minulého storočia. Obyvatelia veže si kúrili v krbe a každý deň vypúšťali von kozu. Pásla sa na trojičnom námestí, ktoré bolo v tom čase zatrávnené.

Všetky pamiatky na jednom mieste

Na vyhliadkovej ochodzi vás osvieži príjemný vetrík. Hneď po východe z veže si môžete pozrieť severnú stranu Trnavy a koldokola pokračovať vo výhľade na všetky dôležité pamiatky historického centra.

Mestská veža je otvorená denne. Od pondelka do soboty od 11:00 do 18:00, v nedeľu od 15:00 do 18:00.
Dospelí zaplatia za vstup na vyhliadku 3 €, študenti a dôchodcovia polovičné vstupné. Deti mladšie ako šesť rokov majú vstup voľný, od 6 do 15 za 0,5 €.

Mestská veža v Trnave
26
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM