Monika Hanigovská Rôzne

VIDEO: Ako by to už nebola pravda. Takto vyzeral Veľký jarmok v Trnave pred 53 rokmi

Veľký jarmok v šesťdesiatich rokoch 20. storočia tak, ako poznajú už len skôr narodení. Vychutnajte si pásikavé stánky, poctivé domáce pochúťky, či pôvabné Turkyne v Malom Ríme.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Ako by to už nebola pravda. Takto vyzeral Veľký jarmok v Trnave pred 53 rokmi
15
Galéria
Zdroj: youtube

K Trnave akosi vždy patril jarmok. V minulosti sa v Malom Ríme jarmočilo niekoľkokrát do roka, inokedy menil názvy, či dátumy samotného konania.

Aj keď sa už nemôžeme vrátiť do dôb minulých, môžeme si vychutnať napríklad takéto zachované čiernobiele zábery tzv. Veľkého jarmoku, ktorý sa konal 12. septembra 1965. Ako to už naši domáci poznajú a pri návrate do minulosti azda mnohí tušia, ani tento jarmok, sa neobišiel bez poriadnej návštevnosti.

„Stalo sa už tradíciu, že v Trnave každoročne usporadúvajú Veľký jarmok. Včera v popoludní, keď sme navštívili Trnavu, veru sme nerátali, že na jarmoku bude takéto množstvo ľudí. Napriek neustálemu dažďu návštevníkov neustále pribúdalo,“ ohlasuje prekvapene redaktorka.

Zábery Veľkého jarmoku v Trnave z roku 1965
1
Galéria

Stovky stánkov aj dobroty

Veľký jarmok priniesol aj závan exotiky, ktorú už dnes na trnavskom jarmoku nenájdeme. „Stovky stánkov lákali kupujúcich svojim bohatým tovarom. A ako to už na jarmoku býva, nechýbala ani cigánska hudba, turecká káva, s pôvabnými Turkyňami, domáca klobása, živánska a iné pochúťky,“ opisuje ďalej.

Turecká káva sa posrkávala pod veľkou maketou striešok známej krajiny polmesiaca. Čašníčky obsluhovali hostí v príslušnom oblečení s klobúkmi na hlavách, pričom kávu podávali hosťom jarmoku do jemného porcelánu.

Zdroj: youtube

Desaťtisíce zabávajúcich sa ľudí

Na videu vidíme množstvo návštevníkov, ktorí si vychutnávajú domáce špeciality, živú hudbu, či nákupy. Zaujať môže aj vydarená maketa trnavskej veže. Našli by sme ju stáť pred štadiónom vtedajšieho Spartaka Trnava.

O obľúbenosti jarmoku vravia aj približné čísla návštevnosti. „Zatiaľ sa nám neporadilo zistiť ani približný počet návštevníkov. Jedno je však isté, že počas troch dní, ich tu bola naozaj nad desaťtisíce nielen z Trnavy ale aj z jej širokého okolia,“ dodá v závere videa hlas redaktorky.

FOTO: Unikátne zábery  jarmoku v Trnave. Päťdesiatročné spomienky aj s exotikou
15
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM