Monika Hanigovská Rôzne

Zabudnutá Trnava: V centre drožky, koče ťahané koňmi aj neexistujúce stavby, FOTO

V srdci mesta stáli krásne stavby, príťažlivé meštianske domy aj lákavé obchodíky. Pozrite si v obrazoch inú, dávno zabudnutú tvár Malého Ríma. Zaujmú aj okoloidúci Trnavčania, či dopravné prostriedky tej doby.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnutá Trnava: V centre drožky, koče ťahané koňmi aj neexistujúce stavby, FOTO
11
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Naše mesto za dlhé roky svojej existencie prešlo výraznou vizuálnou zmenou. Vráťte sa s nami do minulosti prostredníctvom dobových záberov a vychutnajte si centrum Trnavy a jeho priľahlé uličky v dávnom šate.

Cvalom aj cez dnešnú „Trojičku“

V Trnave sa v minulosti často ozýval cval koní, či hrkotavý zvuk kolies. Po meste boli možné vídavať aj tzv. drožky. Jednalo sa o akýsi menší a teda aj lacnejší osobný koč na prepravu maximálne dvoch pasažierov.

Takéto drožky mali v minulosti akési vlastné evidenčné čísla. Ako vidieť na dobových pohľadniciach, drožky mali bežne prístup aj na dnešné Trojičné namastie, ale nebol problém „zaparkovať“ napríklad pred samotnou trnavskou radnicou. Dostali sa takpovediac všade.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj maličkosti, ktoré priam ťahajú oči sú plné zaujímavostí. Obdivovať tak ďalej môžeme dobové lampy, bystrému oku zase neunikne čulý ruch v uliciach. Vidieť možno aj roztrúsených predavačov na dnešnom Trojičnom námestí, či vtedajšie oblečenie, v ktorom si Trnavčania bežne vykračovali po meste. Ženy v dlhých sukniach a šatkách, pričom muži nevychádzali von bez klobúkov a deti bez školských aktoviek.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Nielen krásne vyzdobené meštianske domy

Krásu vtedajšej Trnavy zachytávajú aj zábery na vtedajšie meštianske domy, ktoré sú už dávno zvalené alebo sa nezachovali v pôvodnej podobe.

V plnej kráse môžete spozorovať aj neexistujúci rožný dom s obchodíkmi, ktorý stojí na mieste dnešného Kultúrneho domu z roku 1988. Na inom dobovom zábere si môžete zase vychutnať aj pohľad na pôvodný poschodový dom na dnešnej Hviezdoslavovej ulici so šiestimi oknami. Na mieste renesančného domu dnes nájdeme vybudovaný polyfunkčný objekt.

Do očí vám pritom môže udrieť aj ďalšia výrazná zmena. Obľúbená Socha sv. trojice kedysi ležala kusisko od dnešnej lokality a takisto bola natočená iným smerom, teda k mestskej veži. Ohradená bola nízkym plotom s niekoľkými dobovými lampami.

Viac už uvidíte v našej priloženej fotogalérii.

OBRAZOM:Pozvánka do dávnej Trnavy
11
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM