Júlia Vargová Kultúra

Víkend plný zaujímavých podujatí: Pozrite sa, čo všetko sa v Trnave chystá

Posledný aprílový víkend je tu a s ním aj lákavé podujatia v meste a okolí. Program je bohatý, je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Víkend plný zaujímavých podujatí: Pozrite sa, čo všetko sa v Trnave chystá
Zdroj: TASR

Maľovanie #TRNAVA

V sobotu, 27. apríla od 10:00 do 18:00, na Hlavnej ulici pred domom číslo 17

Mesto pozýva všetkých milovníkov umenia či príjemného prostredia, aby sa prišli pozrieť na vznik nápisu. Počas celej akcie bude pre mladých umelcov i všetkých zvedavcov pripravená hudba, pohodlné sedenie a osviežujúce občerstvenie. Vítaní sú všetci, ktorých zaujíma ako sa dá preglejková konštrukcia zmeniť na umelecké dielo.

PSA City run

Nedeľa, 28. apríl o 13:00, Trojičné námestie

5. ročník PSA City RUN Trnava odštartuje už poslednú aprílovú nedeľu. Mestská trať dlhá desať kilometrov je pripravená pre všetky vekové kategórie.

Medzinárodný vokálny koncert

V sobotu, 27. apríla o 18:00, v Evanjelickom kostole

Účinkujú VAFFELKORET (Senja, Nórsko), dirigent: Cato Simonsen a VOX AURUMQUE (Trnava, Slovensko), dirigentkou je Hana von Schlosser. Vstup voľný.

Život na šľachtickom sídle

Sobota, 27. apríl od 9:00, Budmerický dvor

Kto býval v kaštieli v Budmericiach, na hrade Červený Kameň a na zámku v Smoleniciach? Ako sa tam žilo? Prostredníctvom zážitkového učenia v teréne sa deti dozvedia o histórii a zaujímavostiach obce, okolia a malokarpatského regiónu. Nové poznatky sa upevnia v tvorivých aktivitách. Poznávanie histórie a prírody blízkeho miesta u detí rozvíja emočnú inteligenciu a podnecuje záujem o dianie v lokalite a v krajine kde žijú. Naplánovaná je aj aktivita: Vytvorme si vlastný rodokmeň ako hradní páni.

Jarná šarkaniáda

Nedeľa, 28. apríl, TMT Mall – nákupné centrum

Obľúbené Rodinné nedele pokračujú aj v roku 2019. Tohtoročný cyklus podujatí začína Jarnou šarkaniádou.

Program dňa:

14:00 – 17:00 Predaj šarkanov priamo na mieste

14:00 – 18:00 Nafukovacia atrakcia pre deti

14:00 – 18:00 Tvorivé dielne

14:00 – 18:00 Maľovanie na tvár

14:00 – 18:00 Výstava modelov lietadiel – RC Model Klub Trnava

14:30 SPOLOČNÉ PÚŠŤANIE ŠARKANOV

15:30 Kocúr v čižmách – Bábkové divadlo Lienka

17:00 Vyhodnotenie a odovzdanie cien v kategóriách: najkrajší letec, najrýchlejší letec, najdlhšie letiaci šarkan na oblohe

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu, 28. apríla od 16:00 do 20:00, v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Aj tento rok Trnava realizuje z Programu aktívneho starnutia Tančiareň pre seniorov. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

KONCERT: Toccata Tahoe

Nedeľa, 28. apríl o 19:30, Bazilika sv. Mikuláša

Koncert amerického zboru a orchestra Toccata Tahoe a huslistky Elisabeth Pitcairn. Sa uskutoční poslednú nedeľu v mesiaci, 28. apríla o 19:30, po svätej omši, v Bazilike svätého Mikuláša v Trnave. Dirigentom je James Rawie.

DIVADLO: Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút

Piatok, 26. apríl a sobota, 27. apríl o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Tridsaťdeväť divadelných hier Williama Shakespeara za dve hodiny? Štyria mladí herci Tomáš Vravník, Martin Kochan, Braňo Mosný a Martin Križan sa pustili do tejto odvážnej výzvy a vytvorili vtipný koncentrát tragédií, komédií, historických hier a romancí najznámejšieho svetového dramatika všetkých čias. Režisérom je Martin Čičvák

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Jubilejná výstava Fotoklubu IRIS

Trvanie výstavy: od 03. apríla do 28. apríla

Miesto konania: v západnom krídle radnice

Fotoklub IRIS funguje ako občianske združenie od roku 2009 a za dekádu svojej činnosti sa každoročne spolupodieľal spolu s Mestom Trnava na fotografických podujatiach.

Poslaním výstavy je priblížiť verejnosti čaro zachytených prchavých okamihov života a sveta kolo nás. Zároveň môže byť výstava inšpiráciou pre všetkých, ktorí radi fotografujú alebo hľadajú v Trnave a blízkom okolí podobných nadšencov, ktorí venujú tomuto ušľachtilému umeniu svoj voľný čas. Žánrové zloženie tvorby členov fotoklubu je veľmi pestré – krajina, makro, zátišie, portrét, ale i abstraktná fotografia a architektúra, takže návštevníci sa majú naozaj na čo tešiť.

ZING festival

V sobotu, 27. apríla od 9:00, v centre mesta

ZING je multižánrový festival, ktorý v sobotu 27. apríla 2019 prinesie do centra Trnavy program pre malých aj veľkých.

PREDNÁŠKY & DISKUSIE na rôzne témy:

  • Zdravý životný štýl
  • Rozvoj osobnosti
  • Rodičovské témy
  • Ekológia & zero waste

WORKSHOPY:

  • Ashtanga yoga workshop
  • PortDeBras workshop
  • Cirkus TeTy workshop
  • Zeleninkové šialenstvo workshop

KONCERTY:

  • Tolstoys
  • Nvmeri
  • Diego

DIVADLO:

  • Teatro Colorato
  • Nové divadlo
  • Human Art Space
  • Divadlo Piki

SPRIEVODNÉ AKTIVITY:

  • Trh
  • SWAP
  • Montessori herničky
  • Zbierka oblečenia pre rodiny v núdzi
  • Výstava vermikompostérov
  • Klub Hlavolamov

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM