Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Víkend plný zaujímavých podujatí: V Trnave a okolí vás potešia tieto akcie

Leto je v plnom prúde a v Trnave i v blízkych obciach si cez víkend môžete skočiť na niekoľko parádnych podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Víkend plný zaujímavých podujatí: V Trnave a okolí vás potešia tieto akcie
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Česko-Slovenský Superpohár FC Spartak Trnava – SK Slavia Praha

V sobotu 6. júla o 18:00 na Štadióne Antona Malatinského City Arena v Trnave

Víťaz 50. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2018/2019 sa v trnavskej City Arene stretne s víťazom MOL Cupu v boji o československý Superpohár.

Potulky Malým Rímom

V nedeľu 7. júla o 16:30 pred Mestskou vežou

Je tu leto a s ním aj tradičné nedeľné Potulky Malým Rímom. Uhádli by ste, kam na kávu chodievali Trnavčania pred tromi storočiami? Nemuseli chodiť ďaleko, prvá trnavská kaviareň bola doslova za rohom… Históriou trnavského kaviarnictva vás prevedie Peter Wagner.

Leto na korze 2019

Leto na korze opäť prinesie kultúrne zážitky pre všetkých. Na programe sú koncerty, tanec, divadlá, predstavenia pre deti… To všetko priamo pred radnicou na Hlavnej ulici.

Program začína o 19:00 (detské predstavenia každú stredu, piatok, nedeľu o 18.00)

  • v sobotu 6. júla Shane Ó Fearghail & The Host (IRL) / new irish folk
  • v nedeľu 7.júla Divadlo Pod Balkónom – Havko a Mňauka / divadlo pre deti

Divadelný festival Kasiopeafest 2019

Od piatku 5. júla do nedele 7. júla v budmerickom kaštieli

Do Budmeríc prídu divadelníci zo všetkých kútov Slovenska i zo zahraničia, aby v kaštieli zahrali divadlo. Siedmy ročník festivalu začína už od piatka a predstavenia potrvajú až do nedele. Bude sa vystupovať v noci aj cez deň. Predstavenia sú pripravené pre každého diváka. Mimo divadelných súborov zahrajú aj hudobné kapely. Vstupné je dobrovoľné.

Program:

Sobota:

  • 14:00 Mici a Mňau s kapelou – interaktívny koncert pre deti
  • 15:20 OD VaDiDlo – Luigiho srdce alebo poprava tupým mečom
  • 17:30 Ľubeľské ochotnícke divadlo – Prahy
  • 19:00 Tombola
  • 20:00 Polemic – koncert
  • 22:00 Lunetrdlo – O ženách a mužoch
  • 24:00 Stand up comedy „zažito“

Nedeľa:

  • 14:00 DOD VaDiDlo – Statočné zvieratká
  • 15:30 Alžbetínske naivné diadlo – Pytačky alebo Koaličná rada
  • 17:00 Mokraď – Brežnevove pytačky
  • 18:30 Cíferské ochotnícke divadlo – Veselé paničky cíferské
  • 20:00 Vyhodnotenie festivalu
  • 20:15 Na dorotyném – hudobno-komediálna šou

Výstava: SKÚTER IV – akcia mladého umenia

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Trvanie výstavy: 13.06. – 25.08. 2019

Kurátor: PhDr. Vladimír Beskid

Skúter IV – akcia mladého umenia je periodické medzinárodné podujatie postavené ako reprezentatívna stredoeurópska prehliadka nastupujúcej generácie českých, slovenských a maďarských umelcov/umelkýň vo veku do 35 rokov.

Na výstave sa predstaví 24 oslovených umelcov a umelkýň, ktorí osobitým spôsobom reflektujú súčasný svet – prinášajú pritom celé spektrum prístupov a médií od klasickej maľby, cez fotografiu, objekt, inštaláciu až po digitálny pohyblivý obraz.

Hlavným zámerom usporiadateľov je vytvoriť periodickú platformu pre prezentáciu súčasného výtvarného jazyka, stimulovať aktuálnu tvorbu mladých a priniesť aj rodovú korektnosť výberu autorov/-riek.

Veterány Malokarpatským krajom

V sobotu 6. júla

Trasa:

  • Planinka – Dechtice – Kátlovce – Jaslovské Bohunice – Malženice – Bučany
  • Bučany – Hlohovec – Sokolovce – Ratnovce – Piešťany
  • Piešťany – Veľké Orvište – Ostrov –Vrbové – Šterusy – Chtelnica – Dechtice – Planinka

BUČANY – 12:00 – 13:30 Výstava historických vozidiel pred Nyáryovskou kúriou

PIEŠŤANY – 14:30 – 15:30 Návšteva Vojenského historického múzea

V Kultúrno-spoločenskom centre Bučany budú v čase prezentácie veteránov pred kúriou sprístupnené aj stále expozície a aktuálne výstavy v Nyáryovskej kúrii – Ľudské práva v zrkadle života Heleny Weinwurmovej, Malí veľkí majstri II. i výstava krojov z Bučian.

Modré hory + Ceschi

V sobotu 6. júla o 20:00 na Nádvorí

Modré hory a Ceschi v jeden večer na jednom pódiu. Modré hory koncom roku 2017 oslávili desať rokov od nahratia prvého dema vydaním nového albumu Luxus clan a teraz vyrážajú na cesty. Veľa žvástov, beaty, tóny, všetko. Spolu s nimi túruje aj Ceschi, ktorý sa vracia na Slovensko predstaviť svoj nový album Sad, Fat Luck. Vstup je voľný.

Výstava: HERBARIUM

Autorka: Mira Podmanická

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátorka: Lucia Miklošková

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Rozmerná site-specific inštalácia slovenskej sochárky rozvíjajúca tému rastlín a herbára v podobe pravidelného rastra na dolnom podlaží synagógy doplnená o kresliarsky projekt s obdobným ideovým rámcom prezentovaný v priestoroch ženskej galérie.

Cyklus Herbáre autorka rozvíja od roku 2013. V Synagóge ho prezentuje v doposiaľ najkoncentrova­nejšej podobe. Ide o zbierku usušených rastlín, ktoré sú vložené do plochy obrazu, prišívané a spontánne dopovedané abstraktnou niťovou kresbou. Inokedy je výšivka kombinovaná s kresbou perom, rozširujúcou telo rastliny, alebo analyticky skúmajúcou morfológiu byliny. Rastliny nie sú rozlíšené na šľachetné odrody, liečivé druhy alebo buriny. Všetky odkazujú k všadeprítomnej prírode, ktorá mizne zraku. Práce sú symbolicky inštalované v rovine zeme. V prípade že si ich divák chce prehliadnuť zblízka, musí sa k ním zohnúť.

Špačinský trojuholník

V sobotu 6. júla o 17:00 pred reštauráciou Raketa v Špačinciach

Štyridsiaty-prvý ročník medzinárodného cestného behu mužov a žien na 10 km. Trať vedie zo Špačiniec do Trnavy a späť.

Koncert dychovej hudby: Borovienka

V nedeľu 7. júla od 18:00 v Mestskom amfiteátri

Borovienka vystupuje na koncertoch po dedinách a mestách Slovenska i zahraničia, kde svojim hudobným stvárnením rozširuje slovenské ľudové piesne. Základom repertoáru Borovienky sú ľudové piesne viac ako 100 rokov staré z okolia Vrbového, ktoré pozbieral a zapísal do zbierky Štefan Anton Pyšný. Dnes je repertoár obohatený o piesne získané aj vlastnou tvorbou a zberateľskou činnosťou členov a priateľov Borovienky, najmä z okolitých dedín.

Výstava: Adam

Autorka: Nadia Issa

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Kurátor: Karel Míšek

Trvanie výstavy: 18.6. (Ut) – 28.07. (Ne) 2019

Výstava veľkoformátových fotografií – portrétov muža. Každý zo záberov predstavuje odlišnú scénu alebo vlastnosť „Adama“ a zosobňuje tak archetyp každého muža.

Výstava Adam prezentuje portrétny žáner prostredníctvom série veľkoformátových fotografií. Dominuje v nich nahá mužská postava – Adam – zachytený bez explicitných atribútov, či symbolov, so snahou dekonštruovať ich ideový rámec. Fotografie sú štylizované ako odlišné výjavy, pričom každá z nich má ambíciu definovať univerzálne ľudské archetypy.

Nahá mužská postava je reflektovaná autorkynou subjektívnou vizualitou, nepomáha si naratívnymi či identifikačnými formami, naopak vyzdvihuje ťažko definovateľnú intimitu medzi fotografom a fotografovaným objektom vznikajúcu v procese tvorby. Každá z fotografií teda predstavuje určitý archetyp, ide o mužov rôznych vekových kategórií a z rôznych sociálnych skupín, sú anonymní ale zároveň schopní absorbovať rôzne aspekty jedinečnosti moderného muža.

VegDay

Sobota 6. júla od 9:00 hrad Červený Kameň

Zaujímate sa o zdravý životný štýl? Máte radi vegánske, resp. vegetariánske jedlo? Hovorí vám niečo EKO oblečenie alebo BIO kozmetika? Radi uvoľníte svoje telo pri joge a dychových cvičeniach? Príďte do rozprávkového prostredia hradu na Červenom Kameni, kde môžete stráviť príjemný deň v spoločnosti ľudí, ktorým nie je osud našej planéty ukradnutý. Pripravený je bohatý sprievodný program vhodný pre všetky vekové kategórie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM