Monika Hanigovská Rôzne

Víťazná najsympatickejšia dedinka z nášho okresu: Za jej názvom hľadaj vlka

Dedinka „po vlkovi“ ukrýva krásne zrekonštruovaný vidiecky dom. Jeho farba ťahá oči priam z diaľky. Obec sa však môže pochváliť aj známym rodákom, či technickými pamiatkami. Viete, o ktorej je reč?

Ilustračný obrázok k článku Víťazná najsympatickejšia dedinka z nášho okresu: Za jej názvom hľadaj vlka
14
Galéria
Zdroj: TASR/Vlckovce

Víťazná najsympatickejšia dedinka z nášho okresu za rok 2018 leží od nášho mesta len desať minút autom. Prebývajú v nej hrdí obyvatelia, ktorí si ctia minulosť. Dedinka sa môže pochváliť krásne zrekonštruovaným modrým tzv. Vidieckym domom. To však nie je všetko. A o akej obci je reč? Predstavujeme vám o čosi bližšie Vlčkovce.

Za názvom hľadaj vlka

Pomenovanie tejto malebnej dedinky nie je vôbec náhodné. Ako už názov napovedá, meno nesie po vlkovi. Podľa miestnej zachovanej povesti sa mali šelmovité zvieratá vo veľkých skupinách potulovať práve po tejto oblasti. Preto tamojší obyvatelia pomenovali obec podľa týchto štvornohých predátorov.

V priebehu takmer sedemstoročnej písomnej histórie obec takmer nemenila názov, v podstate sa maďarský názov premenoval na slovenský. Vlčkovce by sme tak v minulosti poznali ako napríklad Forkoshyda (1336), Farkashyda (1561), Farkašín (1920–1948) a v roku 1948 až 1975 ako Vlčkovce. Obec prešla výraznou zmenou v období 1975–1991, kedy „niesla“ meno Dudváh. Od roku 1991 až do dnes ju poznáme pod súčasným názvom menom Vlčkovce.

Aj dnes však niektorí tamojší obyvatelia spomínajú na pomenovanie Farkašín. Farkašínčania sa stále hrdo hlásia k tomuto dávnemu odkazu.

Zdroj: obec Vlčkovce

Starobylá dedina

Oblasť dnešnej dediny bola husto osídlená už od praveku, jej ďalšie zachované listiny dokazujú, že sa jedná skutočne o starobylú obec. „V januári 1336 vydal panovník Karol Róbert, ako výsledok dohody s českým panovníkom Jánom Luxemburským listinu, ktorou odstraňoval neprimerane vysoké mýtne poplatky na ceste vedúcej z českých krajín na Balkán. Z uvedených názorov a súvislostí je zrejmé, že Vlčkovce sú dedinou starobylou, ktorá sa spočiatku formovala ako odpočívacia a neskôr ako mýtna stanica,“ informuje obec na svojom webe.

Zdroj: obec Vlčkovce

Niekoľko pozoruhodných pamiatok

V dedinke nájdeme aj zaujímavé technické pamiatky. Medzi ne patrí cukrovar z roku 1925, ktorý nechal postaviť tunajší veľkostatkár Jozef Slezák. „Kedysi tento cukrovar patril k najvychýrenejším nielen na Slovensku ale i v zahraničí,“ stojí ďalej na webe. Nepriehľadnuteľný je aj tunajší mlyn zo začiatku 16. storočia. Ten sa môže pochváliť ďalekosiahlou históriou, ktoré začínajú až do Habánskych čias. „Potomkovia vtedajšieho mlynára Retzera žijú dodnes a objekt mlyna spravujú,“ informuje ďalej obec.

V obci sa ďalej vyníma kostol sv. Terézie z Lisieux ale aj najstaršia sakrálna pamiatka v obci Vlčkovce, zhmotnená konkrétne do kamenného barokového kríža z roku 1777, pričom v dedinke nájdeme i ďalšie kríže a sochy. V dedine je osadená i pamätná tabuľa azda najvýznamnejšiemu rodákovi nár. umelcovi Fraňovi Štefunkovi.

V obci priam ťahá oči už z diaľky krásny tzv. Vidiecky dom. Vyníma sa v modrej žiariacej farbe. V dedinke však nájdeme aj ďalšie zachované domy a to na hlavnej ulici, ktoré sa môžu hrdiť vzácnymi a krásne vypracovanými ozdobami, či reliéfmi.

Zrekonštruovaný vidiecky dom dedinčania venovali nielen „svojim vlastným“ ale aj rodákom a návštevníkom obce. Počas roka sa v ňom konajú kultúrne akcie. Domáci ho však počas sviatkov krásne vyzdobujú.

Vlčkovčania sú hrdí na svoju históriu obce. Dokazujú to niekoľkými publikáciami, ktoré si počas posledných rokov vydali. Azda najzaujímavejším je historickým kalendár z roku 2015. Ten mapuje staré fotografie, na ktorých spoznať dominanty obce ale aj jej samotných obyvateľov na dobových fotografiách.

OBRAZOM: Zoznámte sa s dedinkou Vlčkovce
14
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl.foto: TASR/Vlčkovce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM