Monika Hanigovská Komunálne voľby

VOĽBY zlákali aj Trnavčanov: Prezradili, ČO ich k tomu motivovalo, FOTO

Voľby sú pokojné, no niektorí voliči boli zhovorčivejší a prezradili, čo ich sem priviedlo.

Ilustračný obrázok k článku VOĽBY zlákali aj Trnavčanov: Prezradili, ČO ich k tomu motivovalo, FOTO
16
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Voľby v krajskom meste Trnava sú od otvorenia volebných miestností pokojné. Účasť voličov na hlasovaní ovplyvňovali dopoludňajšie nákupy, plánovaný odchod mimo mesta či iné potreby. Zhodli sa na tom oslovení predsedovia okrskových komisií. Dopoludňajší počet voličov by podľa nich mohol indikovať dobrú celkovú účasť na voľbách.

V Trnave je 52 885 zapísaných voličov, ktorí môžu odovzdať svoj hlas v 46 volebných miestnostiach.

Niektorí voliči prezradili, čo ich motivovalo k tomu, aby hodili do hlasovacej urny bielu a modrú obálku.

Trnavčania sú všímaví

Pre tohtoročné voľby prišlo z racionalizačných dôvodov k zrušeniu a zlúčeniu niektorých z nich. Komu dať svoj hlas ovplyvňuje u Trnavčanov aj skutočnosť, čo sa v ich okolí robí. Napríklad na najväčšom sídlisku Družba prebieha rozsiahla investičná výstavba verejných priestorov. Obyvateľka Mária to pre TASR zhodnotila, že sa jej to páči a zohľadnila to pri výbere kandidátov. Potešilo ju, že na jej okrsku čakalo v rade veľa ľudí a obyvatelia majú o voľby záujem.

Podľa slov Valérie Puschenreiterovej, predsedníčky jednej z volebných komisií na tomto sídlisku, zatiaľ chodia voliť skôr starší a stredného veku. „Nie sú problémy, ľudia sa pripravili a vedia s bielymi a modrými obálkami správne narábať,“ konštatovala.

Čo ich ešte motivovalo?

„Mesto je mojou srdcovkou a voliť by mal všetci. Ak to neurobíme, mali by sme držať ústa a krok,“ povedal pre Trnavu24 senior, ktorý chodí pravidelne. „Viete, máme hlas, treba ho využiť,“ doplnil na záver.

Pre Luciu to bola premiéra. „Volím prvýkrát. Myslím si, že mladí by sa mali ešte aktívnejšie zaujímať o mesto, a to podľa mňa mnohí nerobia. Dohodla som sa s kamoškou, že si spoločne odvolíme.“

„Trnava musí napredovať, prišiel som odovzdať svoj hlas,“ ozval sa ďalší Trnavčan. Iná volička spojila návštevu volebnej miestnosti s návštevou blízkeho cintorína: „Nemám rada, ak sú počas sviatkov plné cintoríny ľudí. Páči sa mi, že som to mohla takto spojiť.“

Zlákala ich blízkosť?

Rady sa priebežne vytvárali na viacerých okrskoch, na okrsku priamo v radnici stáli aj Trnavčania, ktorí si išli nakúpiť na mestský trh. O kúsok ďalej, na okrsku na Trhovej ulici, chodili ľudia priebežne a za plenty išli bez čakania. „Sme špecifický okrsok, máme tu veľa ľudí, ktorí udávajú ako bydlisko mesto Trnava. Účasť tu zatiaľ nie je až taká veľká,“ konštatoval predseda tamojšej volebnej komisie.

„My sme si boli splniť voličskú povinnosť hneď ráno, medzi prvými, chceli sme sa vyhnúť radom, ktoré sme predpokladali popoludní,“ uviedla pre TASR Magdaléna. Od zvolených kandidátov očakáva, že naplnia svoj volebný program.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM