Správy

Priestor pred obchodným domom sa zmení: Pribudne tu stromová alej, lavičky aj fontána

Pri obchodnom dome v centre mesta má vyrásť nový parčík s lavičkami a fontánou. S revitalizáciou priestoru chce mesto začať budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Priestor pred obchodným domom sa zmení: Pribudne tu stromová alej, lavičky aj fontána
4
Galéria

Mesto pripravuje obnovu priestoru pri obchodnom dome v centre mesta v dotyku s Trojičným námestím. Podľa radnice po vizuálnej aj funkčnej stránke dodnes viazne kdesi v osemdesiatych rokoch 20. storočia.

„Mestská samospráva má pripravený realizačný projekt na jeho revitalizáciu, ktorá sa začne v jarných mesiacoch budúceho roku,“ informuje radnica na stránke mesta.

Prečítajte si tiež

Zelený rínok

Lokalita, ktorej sa dotkne obnova, je vymedzená južnou fasádou obchodného domu na Paulínskej ulici, severnou fasádou oproti stojaceho polyfunkčného objektu, verejným priestorom pred východnou fasádou Domu kultúry, komunikáciami na Paulínskej a Dolnopotočnou ulicou.

Kedysi tadiaľ viedla ulica Zelený rínok, ktorá sa napájala na Paulínsku ulicu. Zámerom mesta je vytvorenie nového verejného oddychového priestoru so zeleňou, zakomponovaného do jestvujúcej štruktúry pešej zóny, ktorý má vo vyššej kvalite spĺňať aj požiadavky na dopravu, pohyb peších a technickú infraštruktúru.

Stromová alej aj fontána

Nosným prvkom nového priestoru bude aleja stromov so zatrávnenou časťou dotvorená mestským mobiliárom – svietidlami, lavičkami, stojanmi na bicykle, stĺpikmi a odpadkovými košmi.

„V osi tohto prírodného prvku je na úrovni terénu navrhnutá kaskádová fontána v stope pôvodného toku Trnávky. Jestvujúca zeleň bude v maximálnej miere zachovaná. Na jej zavlažovanie a na chod fontány poslúži voda z novej vŕtanej studne,“ priblížila plány radnica.

Trysky fontány budú podsvietené, čo podľa mesta vytvorí zaujímavý dynamický efekt.

Nové spevnené plochy

Plocha mimo trávnikov bude vydláždená dlažbou, ktorá geometricky vychádza z architektúry a tektoniky objektu obchodného domu.

Pôvodná obslužná komunikácia v južnej časti priestoru bude bezbariérová na úrovni pešej zóny.

„Všetky spevnené plochy aj mobiliár sú materiálovo a farebne navrhnuté v súlade s koncepciou mesta. Na západnom okraji budú v malom rozsahu znovu uložené aj jestvujúce dlažobné kocky tak, aby nadväzovali na jestvujúce línie od objektu Domu kultúry,“ dodáva mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

VIZUALIZÁCIE: Nový oddychový areál pred OD Jednota v centre Trnavy
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM