Správy

Vráťte sa do detských čias: V centre Trnavy sa otvára svet škriatkov

Mesto Trnava vytvorilo novú hru. Jej cieľom je prebudiť v meste počas adventu vianočnú atmosféru aj bez trhov.

Ilustračný obrázok k článku Vráťte sa do detských čias: V centre Trnavy sa otvára svet škriatkov
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Trnava v predvianočnom období spustila novú rozprávkovú interaktívnu hru Škriatkovo kúzlo. Hráčov s mobilnými telefónmi prevedie vyzdobeným centrom mesta, po jednotlivých zastávkach ich bude sprevádzať hlas herca, trnavského rodáka, Dana Heribana.

Spolu budú hľadať škriatkov domov. Informuje o tom mesto Trnava.

Aj pre menšie deti

Škriatkovo kúzlo nadviazalo na letnú GPS hru Mocný opasok, ktorá bola hitom tohtoročného leta a zúčastnilo sa na nej niekoľko tisíc hráčov z Trnavy, Slovenska i zahraničia. Škriatkovská hra je o niečo jednoduchšia a kratšia a zvládnu ju aj menšie deti.

Počas hry si môžu vyskúšať roztočiť hodinový stroj, zasvietiť svetlo, budú musieť uhádnuť skladbu, ktorú hrá Doremi na trúbšlakčele, pospájať škriatkovské dvojice, lúštiť tajnô „o“ alebo nájsť spiaceho Krémeša. Okrem toho skrýva aj recept na Voňavé maslové sušienky či Škriatkovské ôsmoro.

Kde hru nájdete?

„Je k dispozícii na doméne skriatkovia.trna­va.sk a nie je potrebné si inštalovať žiadnu aplikáciu. Začína sa pri mestskej veži, pokračuje do kultúrneho centra Nádvorie, k divadlu, radnici a končí na pešej zóne. Hra využíva priestory ôsmich prázdnych okien s príbehmi, kde sú inštalácie čarovných škriatkovských svetov,“ informoval Ján Novák zo Správy športových a kultúrnych zariadení mesta Trnava.

Scenáristka Jana Pekárková uviedla, že výber postavy škriatka nebol náhodný.

„Z historických podkladov sme zistili, že naši predkovia verili, že škriatkovia sú zázračné bytosti a tam, kde je škriatok, tam sa v dome dobre darí. Ochraňujú dom pred chorobami, strážia špajzu, majetok a s rodinou, ku ktorej sa nasťahujú, sú do konca života,“ dodala.

Tvorcovia hry

Na hre pracoval takmer rovnaký tím ako pri hre Mocný opasok. K scenáristke Jane Pekárkovej, programátorovi Martinovi Polákovi, ilustrátorovi Jánovi Balážovi a scénickej výtvarníčke Nadi Salbotovej pribudla scénografka Barbora Rajčanová a Patrik Grosinger z Ústavu aplikovanej mechaniky a mechatroniky Slovenskej technickej univerzity. Hudbu skomponoval skladateľ Tomáš Köppl.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Sviatky v Trnave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM