Správy

Všetko, čo potrebujete vedieť o parkovaní v zóne B: Kam až siaha a KOĽKO zaplatíme?

Strácate prehľad v Trnavských parkovacích zónach? Prečítajte si všetky informácie, ktoré potrebujete vedieť o zóne B.

Ilustračný obrázok k článku Všetko, čo potrebujete vedieť o parkovaní v zóne B: Kam až siaha a KOĽKO zaplatíme?
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Mesto Trnava

„Výhodou pre rezidentov je od 15. júla lacnejšie parkovanie v lokalitách označených ako zóna B, ktorá sa rozrástla o viacero záchytných parkovísk v rôznych častiach mesta," informuje mesto Trnava, ktoré sa novou parkovacou politikou snaží vyriešiť problém s nedostatkom parkovacích miest.

Zmyslom zóny B je podľa mesta zníženie náporu na rezidenčné parkovanie: „Napríklad návštevám sa viac oplatí parkovať v zóne B a nie v zóne R. Ak by držiteľ ročnej karty v hodnote 50 eur parkoval v tejto zóne dlhodobo kvôli práci, tak ho parkovanie vyjde 20 centov na deň."

„To je v podstate cena parkovania bicykla v cykloveži. Rok má približne 250 pracovných dní, čo pri poplatku 50 eur na rok vychádza na 20 centov za parkovanie na celý pracovný deň“ vysvetľuje náčelník mestskej polície Ivan Ranuša.

Čo patrí do zóny B?

Do zóny B, ktorá sa vždy nachádza v blízkosti niektorej rezidentskej zóny a je do nej voľný vjazd, patria vymedzené úseky komunikácií: Kollárova v úseku od križovatky s ulicami Hlboká, Sladovnícka a Spartakovská po križovatku s ulicami Hospodárska a Dohnányho a parkovisko na Kollárovej, dve parkoviská na Hospodárskej, Šrobárova ulica, Rybníková ulica, parkovisko medzi Dohnányho a Andreja Žarnova, dve parkoviská a pozdĺžne parkovacie miesta na Spartakovskej, parkovacie miesta na Starohájskej v dotyku s cestou na úseku od križovatky Hlboká – Starohájska po križovatku Starohájska – V. Clementisa, parkovacie miesta pod budovou polikliniky na Tehelnej, parkovisko V jame pri Okresnom riaditeľstve PZ SR, parkovisko na Ulici Jána Bottu, parkovisko so šikmým státím na Hospodárskej oproti Lidlu a OMV a Ulica Vladimíra Clementisa.

Prečítajte si tiež

V zóne B je parkovanie spoplatnené počas pracovných dní od 8.00 do 18.00 hodiny.

Zadarmo môžete zaparkovať cez víkend a počas sviatkov/ dní pracovného pokoja.

Pokiaľ chcete uhradiť jednorazové parkovné cez aplikáciu datamesta.trna­va.sk, zaplatíte 0,20 eur za každú začatú hodinu parkovania. „Úhradu v parkovacom automate možno urobiť bankomatovou kartou, vtedy každá začatá hodina parkovania stojí 0,30 eur, alebo v hotovosti. Vtedy stojí prvá začatá hodina 0,30 eur a každých ďalších 0,10 eur je úhradou za ďalších 20 minút parkovania vozidla. Úhrada cez SMS stojí 0,40 eur za každú začatú hodinu parkovania,“ informuje mesto Trnava.

Parkovacie karty

A čo v prípade dlhodobého parkovania? „Obyvatelia mesta s trvalým bydliskom majú prostredníctvom Parkovacej karty ZÓNY B rezidenta mesta zvýhodnené podmienky na parkovanie,“ dodáva radnica s tým, že ročná karta stojí 50 eur, polročná 30 a trojmesačná 20 eur.

Kartu si môžu kúpiť aj ľudia mimo Trnavy, v takom prípade však nebude suma ako pre rezidenta a za kartu zaplatia 200, 120 respektíve 70 eur.

„Rezidenti zóny B majú nárok na špeciálnu kartu, ktorá ich zvýhodňuje pri parkovaní v zóne B. Parkovacia karta REZIDENT ZÓNY B 1 – ročná stojí 1 euro a Parkovacia karta REZIDENT ZÓNY B 2 – ročná: stojí 99 eur,“ prezradil magistrát.

Ako dodalo vedenie mesta, parkovaciu kartu REZIDENT ZÓNY B je možné vydať iba rezidentovi s trvalým alebo prechodným pobytom na adrese: Kollárova 16, 22, 23, 32, 33 a 34, Šrobárova, Rybníková, Hospodárska č. 63 až 95, Jána Bottu č. 29, 29A, 29B, 29C, 29D, 29E, 29F, 29G, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 66, 68, 70, 72, 72A, 74 s tým, že zaplatená úhrada pre zónu B umožňuje parkovanie vozidla iba v zóne B.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM