Správy

Vyhrnuli si rukávy a bojujú za životné prostredie: Kraj hľadá Ekologický čin roka

Už len do konca februára je možné prihlásiť aktivity prispievajúce k ochrane životného prostredia a budovaniu environmentálneho povedomia v Trnavskom samosprávnom kraji do súťaže Ekologický čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Vyhrnuli si rukávy a bojujú za životné prostredie: Kraj hľadá Ekologický čin roka
Zdroj: TASR

Krajská samospráva súťaž vyhlásila už deviatykrát, najkvalitnejšie projekty získajú finančnú odmenu. Informoval o tom komunikačný odbor TTSK.

Projekty, ktoré pomáhajú

Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch sa do súťaže môžu zapojiť jednotlivci, kolektívy škôl, samosprávy a záujmové združenia zo širokej verejnosti, ktorých aktivity v roku 2019 prispeli k zlepšeniu životného prostredia.

Za ekologický čin možno považovať aktivity ako dokumentácia a likvidácia neriadených skládok odpadov v katastroch obcí a miest, zavedenie separovaného zberu na školách, výsadba zelene, záchrana či dokumentácia cenného biotopu, využitie obnoviteľných zdrojov energie, práca s mládežou v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia, organizovanie súťaží s environmentálnou tematikou a podobne.

Inšpirácia v uplynulom ročníku

Vlani na základe hodnotenia odbornej komisie vyšiel ako najúspešnejší v kategórii dobrovoľníkov a obcí projekt občianskeho združenia (OZ) Komunita Zelenča s názvom Triedenie odpadu, ohodnotený bol aj projekt Slovenského skautingu, 80. zboru Ginko Piešťany s názvom Ako na EKO – Čistím naše mesto, takisto projekt Živá lúka OZ Zeleň a Smeťozbery dobrovoľníckej skupiny DOZOR HC (Dobrovoľný občasný zber odpadkov rukami Hlohovec).

V kategórii škôl porotu najviac zaujal projekt Základnej školy (ZŠ) Andreja Radlinského v Kútoch, v rámci ktorého žiaci premenili zarastený pozemok na upravenú školskú záhradu. Na druhom mieste sa umiestnil projekt Gymnázia Jána Hollého Trnava s názvom Zóna bez peňazí. Tretie miesto zdieľali dva projekty – Zeleň v materskej škole – Óvoda, Šamorín a Rozmýšľajme globálne a konajme lokálne Obchodnej akadémie Veľký Meder.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM