Rôzne

Vykopávky v Trnave dokázali prekvapiť aj archeológov: Toto nečakali! FOTO

Vykopávky v našom meste odokryli množstvo zaujímavostí. Archeológov prekvapilo niekoľko pozoruhodných nálezov.

Ilustračný obrázok k článku Vykopávky v Trnave dokázali prekvapiť aj archeológov: Toto nečakali! FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Trnava si dalo za cieľ doskúmať základy pôvodnej Dolnej brány trnavského mestského opevnenia. Archeológov na Námestí SNP oproti budove okresného súdu prekvapilo niekoľko pozoruhodných nálezov.

Lokalita Dolnej brány prekvapila archeológov svojím dobrým zachovaním. Vykopávky však priniesli aj ďalšie pozoruhodné fakty. „Odhalili sme viac, ako sme očakávali… No nepredpokladali sme, že sa murivá pod zemou zachovajú v takej dobrej kvalite a tiež sme nepredpokladali, že to predbránie a most bude taký dlhý. Taktiež sme nečakali, žeby sa nám podarilo odkryť celý pôdorys Dolnej brány, keďže sme vedeli, že sa pod zemou nachádza také množstvo sietí,“ povedal pre Trnava 24 archeológ Erik Hrnčiarik z Katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity v Trnave.

Zdroj: TASR

Podľa archeológa je zaujímavé, že tadiaľto smerovala hlavná komunikácia do mesta, a ide podľa neho o jednu z hlavných mestských brán, ktorá má celý systém predbrání zložených z padacieho mostu, tzv. vlčej jamy.

Ako doplnil E. Hrnčiarik, momentálne bola ukončená prvá fáza archeologického výskumu, v zimných mesiacoch budú pracovať architekti na projekte prezentácie a na lokalitu sa vrátia zas na jar, aby koordinovali stavebné práce pri prezentácii tejto významnej lokality.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

OBRAZOM: Dolná brána odkryla svoje tajomstvá
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM