Júlia Vargová Rôzne

Výstava odhaľuje bežne neprístupné pamiatky: Pozrite ten výhľad z vodojemu, FOTO

Prostredníctvom výstavy Belluš 120 môžete nazrieť do dvoch významných trnavských stavieb, Automatického mlynu NUPOD a Vodojemu.

Ilustračný obrázok k článku Výstava odhaľuje bežne neprístupné pamiatky: Pozrite ten výhľad z vodojemu, FOTO
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje mestský web, v septembri si pripomíname 120. výročie narodenia výnimočnej osobnosti našich dejín architektúry, Emila Belluša. Na Nádvorí nájdete až do 7. novembra výstavu zobrazujúcu Automatický mlyn NUPOD a Vodojem, tak ako ich nepoznáme.

Dve dôverne známe stavby neodmysliteľne patriace k Trnave sú zároveň národnými kultúrnymi pamiatkami.

“Viete však, prečo sa stali symbolom architektúry 20. storočia? Na výstave Belluš 120 budete mať možnosť vidieť archívne dokumenty, ktoré približujú vznik oboch významných diel, fotografie exteriéru aj interiéru,“ láka radnica.

“Sprievodné texty výstavy približujú vnútorné fungovanie, estetiku a hodnoty, pre ktoré sa obe stavby stali súčasťou nášho architektonického kultúrneho dedičstva – funkcionalizmu,“ dodáva.

Ako uvádza radnica na svojej stránke, výstavu pripravili občianske združenia Publikum.sk a Malý Berlín vďaka finančnej podpore Nádvoria. Koná sa v rámci projektu Malý Berlín 2019, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a podporilo ju aj samotné Mesto Trnava.

"Výstava je pripomienkou výročia narodenia Emila Belluša (19. 9. 1899 – 14. 12. 1979), ktorý stál za vznikom prvej fakulty architektúry v slovenských dejinách, bol významným praktikom a teoretikom a venoval sa výchove mladej generácie architektov,“ ozrejmuje mesto.

“Priniesol nové formulovanie moderného priestoru, venoval sa sociálnemu bývaniu a stál za vznikom významných priemyselných a inžinierskych stavieb,“ upresňuje.

Jedným veľdielom, ktoré výstava približuje, je Automatický mlyn NUPOD. Funkcionalistická priemyselná stavba týčiaca sa na Suchovskej ceste v Trnave. Projekt patriaci medzi vrcholné diela slovenského architekta pochádza z roku 1936, jeho realizácia bola dokončená v roku 1938.

Druhým známym dielom Emila Belluša predstaveným na výstave je Vodojem. Cesta trnavskej vody z vodovodu sa začína v obci Dobrá Voda, kde sú dva pramene, Hlávka a Mariáš.

Trnava je zásobovaná zo zdrojov podzemných vôd z Dobrej Vody, Dechtíc a priamo z Trnavy. Pri Bellušovom vodojeme sa nachádzajú aj ďalšie studne. Voda z týchto zdrojov sa zhromažďuje práve v ňom a odtiaľ ide do siete.

Vodojem na Piešťanskej je od roku 2011 v noci nasvietený. Vďaka modro-bielemu osvetleniu sa stal atraktívnou dominantou nočnej Trnavy.

Foto: Ilustračné

Vo fotogalérii môžete nazrieť do zdrojov podzemných vôd, ktoré napájajú Trnavu, aj do bežne neprístupného vodojemu. Uchváti vás predovšetkým jedinečný výhľad.

Cesta trnavskej vody: Bellušov vodojem
11
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM