Monika Hanigovská Rôzne

Významná osobnosť Trnavy oslávila jubileum: Jozef Šimončič s okrúhlymi narodeninami

Jozef Šimončič, čestný občan Malého Ríma oslávil nedávno krásny vek. Všetko najlepšie mu popriali zástupcovia mesta aj trnavskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Významná osobnosť Trnavy oslávila jubileum: Jozef Šimončič s okrúhlymi narodeninami
5
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Významná osobnosť nášho mesta nedávno oslávila krásne okrúhle číslo. Jozef Šimončič, čestný občan Trnavy, historik, profesor a archivár sa dožil významného jubilea – 90 rokov.

Pri tejto príležitosti neoslavoval jubilant len v kruhu svojich najbližších. Gratulovalo sa na pôde Úradu TTSK (26.júla) a na Trnavskej univerzite (19. júna), kde sa uskutočnilo podujatie s názvom Pocta profesorovi Jozefovi Šimončičovi.

Univ.prof. PhDr. Jozef Šimončič , CSc. sa narodil 18. júna 1928 v Dechticiach. Po úspešnom ukončení trnavského gymnázia nastúpil na Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, kde musel štúdium prerušiť a nastúpiť na základnú vojenskú službu.

Popri práci stihol vyštudovať odbor história na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave a neskôr habitoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. V rokoch 1954 – 1992 pôsobil ako archivár mesta Trnavy. V roku 1998 ho prezident SR menoval za univerzitného profesora.

Patrí k zakladateľskej generácii pedagógov

Od roku 1992 prednášal Jozef Šimončič na Katedre slovenských dejín na Trnavskej univerzite. „Slovenský archivár a historik patrí k zakladateľskej generácii pedagógov Trnavskej univerzity, na ktorej po jej obnovení v roku 1992 pôsobil ako interný pedagóg na Katedre histórie. Zorganizoval niekoľko vedeckých konferencií; svoju publikačnú činnosť rozvíjal predovšetkým na témy: dejiny Trnavy a Trnavskej univerzity,“ informuje Trnavská univerzita.

OBRAZOM: Jozef Šimončič oslávil okrúhle narodeniny
5
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM