Rôzne Správy

Vzácna návšteva v Trnave: Ministerka školstva odovzdala maturitné vysvedčenia

Ministerka školstva Martina Lubyová odovzdala maturitné vysvedčenia na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave. Verí, že študenti zostanú na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) pri odovzdávaní maturitných vysvedčení na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave na Lomonosovovej ulici poznamenala, že dúfa v to, že absolventi budú svoje kariéry rozvíjať na Slovensku.

V tomto roku maturovalo na 706 stredných školách na Slovensku viac ako 42 000 maturantov.

„Výsledky sú už zverejnené na webových stránkach Národného ústavu certifikovaných meraní, kde sa dajú zistiť detailné výsledky a sú k dispozícii verejnosti. Môžeme povedať, že výsledky dopadli podobne ako minulý rok,“ uviedla ministerka.

V matematike bola v tomto školskom roku úspešnosť 51 percent. „Sme veľmi radi, že sa nám stabilne drží záujem o maturitu z matematiky, keď z nej maturovalo približne 13 percent maturantov. V elektronickej forme maturovalo 113 škôl. Z cudzích jazykov si študenti najčastejšie vyberali anglický jazyk, na druhom mieste bola nemčina, tretia ruština, za ktorou nasledovali francúzsky jazyk a španielčina. Z talianskeho jazyka tento rok nematuroval nikto,“ doplnila Lubyová.

Od septembra sa nastavil na stredných školách nový systém plánovania výkonu stredných škôl.

„To znamená, že sa nastavujú podľa odbornej metodiky predovšetkým odbory, ktoré sú nedostatkové na trhu práce. Môžem poďakovať Trnavskému samosprávnemu kraju za podporu stredného odborného školstva. Podporujú také odbory, ktoré sú nedostatkové,“ informovala o tom ministerka.

Ako dodala, na strednej odbornej škole obchodu a služieb odovzdávali maturitné vysvedčenia kuchárom, vlasovým kozmetičkám, budúcim podnikateľom v stavebníctve. „To sú odbory, ktoré sú u nás nedostatkové, a prízvukovali sme im, že vzdelávanie sa nekončí maturitou, ale v rámci celoživotného vzdelávania na sebe musia neustále pracovať. Pri nich už bude zavedený systém, keď sa im poznatky získané v praxi budú môcť pretaviť do formálneho dokladu o vzdelaní. Dúfame a veríme, že zostanú na Slovensku a svoje profesijné kariéry budú budovať u nás,“ doplnila Lubyová.

M. Lubyová odovzdala maturitné vysvedčenia
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM