Júlia Vargová Rôzne Správy

Trnavská nemocnica by už čoskoro mohla byť krajšia: Študenti navrhli oázu oddychu

Za ideálnych podmienok by mohla malá oáza v podobe terapeutickej Záhrady nových začiatkov vzniknúť už v auguste tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská nemocnica by už čoskoro mohla byť krajšia: Študenti navrhli oázu oddychu
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Celý nápad zlepšenia prostredia trnavskej nemocnice paradoxne pochádza od Nitranky Janky Pajchlovej, ktorá momentálne študuje v Miláne. Mladá architektka dokončuje štúdium na univerzite Politecnico di Milano. O projekte terapeutickej záhrady v trnavskej nemocnici, ktorú by mohli využívať všetci hospitalizovaní pacienti, nám porozprávala po ceste z Talianska.

„Prišla som sem na návštevu za bratrancom, ktorý tu ležal pár týždňov. Musel ostať len v blízkosti nemocničného bloku kde ležal avšak nebolo tu kam ísť,“ vysvetľuje autorka projektu svoju motiváciu. V areáli si skutočne veľmi nie je kam sadnúť. K dispozícii sú len nekomfortné reklamné lavičky, prípadne zopár starších v dezolátnom stave. „Celé mi to tu prišlo depresívne pričom nemocničné prostredie by malo napomôcť uzdravovaciemu procesu,“ konštatuje.

Areál nemocnice a jeho historické vrstvy Janku zaujali. „Je to veľký areál s veľkým potenciálom,“ hovorí. V čase návštevy trnavskej nemocnice hľadala tému na záverečnú prácu a práve tu ju našla. „Tá diplomová práca spočíva v návrhu komplexnej budovy pre nemocnicu zahŕňajúcom všetky oddelenia,“ upresňuje.

Okrem toho začala študovať na Sokratovom inštitúte. V rámci štúdia si vybrala projekt nemocnice, ktorý jej už bol blízky a prišla s návrhom Záhrady nových začiatkov.

„Celý nemocničný areál má parkový charakter a ten verejný priestor by mohol fungovať. No nefunguje,“ konštatuje Janka dodávajúc, že napríklad lavičky sú z nevhodných materiálov, zle nasmerované a priestor neudržiavaný. Vytvorenie oázy by pacientom malo dať impulz, dodať pocit, že je o nich postarané a že naše zdravotníctvo napreduje.

Pobyt v nemocnici by mal byť príjemnejší najmä vďaka dotyku s prírodou, badateľnému kolobehu ročných období, rôznym materiálom a zvukom… stimulácii ľudských zmyslov, ktorá dokáže pacientom napomôcť pri regenerácii. Janka oslovila svojich známych a pustili sa do práce na projekte. Na projekte sa podieľa niekoľko študentov záhradnej architektúry a pacienti sa už teraz môžu tešiť na príjemný priestor plný zelene.

„Prvá vec, čo by sme chceli vytvoriť je už vytýčený mlatový chodník,“ opisuje iniciátorka projektu. Popri chodníku by mali byť lavičky z prírodných materiálov a pribudne aj altánok. Chodník z rôznych materiálov by mal byť vhodný aj na chodenie naboso a pribudnúť by mala i bylinková záhradka či kŕmidlá pre vtáctvo.

Areál bude rozdelený na oddychovú časť a aktívnejšiu zónu s ping-pongovým stolom, ktorý by mal pacientov povzbudiť k ľahkej fyzickej aktivite.

Mladí architekti na projekt odhadom potrebujú cca 10 000 eur. Pomôcť by mohli granty z mesta, ktokoľvek však tento skvelý nápad môže podporiť ľubovoľnou sumou prostredníctvom crowdfundingovej kampane.

Viac o projekte sa dozviete priamo od jeho autorky vo videu.

Zdroj: YouTube.com
Záhrada nových začiatkov
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM