Rôzne

Vzbura, zmena či boj za slobodu: Študenti sa pýtali mládeže, čo je Nežná revolúcia

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že pre väčšinu respondentov znamená sloboda voľnosť, možnosť vyjadriť svoj názor, slobodne sa rozhodovať, študovať či cestovať.

Ilustračný obrázok k článku Vzbura, zmena či boj za slobodu: Študenti sa pýtali mládeže, čo je Nežná revolúcia
Zdroj: FMK UCM

Väčšina mladých ľudí si 17. november 1989 spája s Nežnou revolúciou a zmenou politického režimu, ale aj symbolmi ako sú kľúče, sloboda či pád komunizmu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v období od 7. októbra do 12. novembra 2019 zrealizovala na vzorke 398 respondentov Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.

Viac ako 95 percent opýtaných uviedlo, že sloboda je pre ich život veľmi dôležitá alebo dôležitá. „S politickou situáciou v krajine si slobodu spája takmer 53 percent opýtaných. Približne 43 percent si myslí, že sloboda s politickou situáciou súvisí čiastočne. Len 3,8 percenta respondentov sa domnieva, že sloboda s politickou situáciou v krajine nesúvisí,“ informoval Peter Krajčovič z kabinetu PR FMK.

Viac ako polovica opýtaných (57,5 percenta) uviedla, že ešte nezažila na vlastnej koži neslobodu. S istou formou neslobody sa, naopak, stretlo 42,5 percenta respondentov.

S novembrovými udalosťami si spájajú Havla a Kňažka

November '89 si mladí ľudia najčastejšie podľa výsledkov prieskumu spájajú s Nežnou revolúciou, vzburou, zmenou alebo bojom za slobodu. S novembrovými udalosťami si spájajú predovšetkým osobnosti Václava Havla (72,4 percenta) a Milana Kňažka (67,3). „Výrazne menej si s týmito udalosťami spájajú osobnosti ako Ján Budaj (27,3), František Mikloško (23,2) alebo Fedor Gál (16,2),“ dodal Krajčovič.

O udalostiach Novembra '89 sa respondenti najčastejšie dozvedajú v škole (70,9 percenta), nasledujú informácie od rodičov a starých rodičov (63).

Na otázku, či sa o týchto udalostiach dozvedeli aj z televízneho vysielania, odpovedalo kladne 48 % opýtaných, 42,3 percenta uviedlo, že o tých udalostiach čítali v novinách alebo časopisoch a 23,4 percenta sa o týchto udalostiach dozvedelo prostredníctvom rozhlasového vysielania.

Všeobecný prehľad majú, vedomosti by mohli byť hlbšie

Vo viac ako v 50 percentách prípadov mladí ľudia uviedli, že o týchto udalostiach čítali na internete alebo na sociálnych sieťach. Pri odpovedi mohli respondenti označiť viacero možností.

„Výsledky prieskumu ukazujú, že mladým ľuďom nie je ľahostajný politický a historický vývoj našej krajiny a že sa o udalosti Novembra '89 zaujímajú. Dokazuje to aj všeobecný prehľad, hoci vedomosti by v niektorých prípadoch mohli byť hlbšie. Zaujímavým zistením je, že najčastejším zdrojom informácií je pre mladých ľudí škola a rodinné prostredie. Významnú úlohu však zohrávajú aj tradičné či nové médiá. Aj na týchto výsledkoch môžeme vidieť, akú dôležitú úlohu zohrávajú pri výchove a vzdelávaní,“ uviedla Ľudmila Čábyová, dekanka FMK.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM