BTW Správy

Vzduch tu budeme mať o niečo čistejší! Odpoveď sa skrýva v Seredi

Slovenské cukrovary v Seredi začali so stavbou plynovej kotolne, ktorá nahradí spaľovanie uhlia.

Zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj

Mesto Sereď so svojím okolím už dlhodobo trpí znečisteným prostredím. Preto je dobrou správou, že spoločnosť Slovenské cukrovary s.r.o. Sereď spolu so svojimi partnermi zobrali ochranu životného prostredia vážne a rozhodli sa urobiť významný krok k ekologickejšej výrobe.

Symbolickým poklepaním základného kameňa odštartovali za účasti župana Jozef Viskupiča a ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského výstavbu nového energetického zdroja k výrobe cukru.

Nový energetický zdroj bude namiesto hnedouhoľného prachu využívať zemný plyn a bioplyn a bude spĺňať najprísnejšie štandardy emisií oxidu uhličitého a síry.

Podľa Jána Mičovského je počin cukrovaru bez podpory štátu veľmi sympatickým krokom hodným ocenenia. „V rámci štátu budeme hľadať ďalšie možnosti podpory. Takzvaná zelená nafta je pre tento rok pre potravinárov otvorená vec ale máme istotu, že ešte z post-covidových prostriedkov vyplatíme potravinárom 20 miliónov eur do konca roka,“ uviedol minister.

„Enviromentálny rozmer tohto počinu je veľmi dôležitý. Je veľmi dobre, že ste sa rozhodli ísť do zelenších a efektívnejších projektov, že budujete budúcnosť aj tejto fabriky, aj mesta Sereď a celého kraja,“ obrátil sa počas tlačovej konferencie na predstaviteľov Cukrovaru župan Viskupič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM