Rastislav Búgel Samospráva

Z Adalbertina padajú škridly: Postavia tu zastrešenie

Mesto Trnava hľadá dodávateľa zastrešenia chodníka pre peších pri objekte bývalej základnej školy na Hollého ulici. Na historickom objekte, ktorý je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky-komplexu budov Trnavskej univerzity, sa totiž uvoľňuje krytina a ohrozuje chodcov.

Ilustračný obrázok k článku Z Adalbertina padajú škridly: Postavia tu zastrešenie
Zdroj: TASR

Strechu mesto zatiaľ opravovať nebude. Dôvodom sú rokovania s Trnavskou univerzitou (TU) o možnom prenájme alebo kúpe budovy. Bezpečnosť chodcov chce preto riešiť aspoň takýmto spôsobom.

Zastrešenie po obvode školy má byť dlhé 57 metrov. „Aktuálne neplánujeme opravu, pretože okrem strechy si aj celý objekt vyžaduje obnovu,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič. V budove s pôvodným názvom Adalbertinum sídli tanečné konzervatórium a triedy si požičiava pre svoje potreby aj TU.

Podľa hovorcu univerzita v súčasnosti skúma možnosti čerpania finančných prostriedkov, od toho by sa potom odvíjali ďalšie rokovania. „My sme skôr naklonení dlhodobému prenájmu, ale ak bude výhodnejšie predať, tak budeme hovoriť o cene,“ dodal Tomašovič. Mesto podľa jeho vyjadrenia už pred viac ako 20 rokmi deklarovalo snahu vrátiť všetky objekty pôvodnej Trnavskej univerzity (1635–1777) terajšej TU. V niektorých prípadoch sa tak stalo, vychádza však v ústrety aj ostatným dvom vysokým školám na jej území.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM