Dominika Handzušová Krimi

Začalo sa pojednávanie s Milanom S.: K vražde policajta v Bolerázi sa priznal

Milan S. priznal, že policajta zastrelil. Nepriznal sa však k pokusu o vraždu policajtky. Pojednávanie bude pokračovať o týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa pojednávanie s Milanom S.: K vražde policajta v Bolerázi sa priznal
Zdroj: TASR

Na Okresnom súde v Trnave sa vo štvrtok 12. marca začalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy policajta vo výkone služby a pokusu o vraždu. Obžalovaný je Milan S., ktorý v júni 2014 zastrelil v obci Boleráz pri Trnave príslušníka polície Petra Opaleka. Stalo sa tak po tom, ako policajná hliadka v nočných hodinách zastavila auto na bežnú kontrolu a obžalovaného podrobila dychovej skúške na prítomnosť alkoholu.

Strieľať mal aj po policajtke

Podľa výpovede druhej členky hliadky Jany Z. obžalovaný mal po tom, ako mu namerali 1,38 promile alkoholu v krvi a policajt mu dal putá, ukoristiť v nestráženom okamihu služobnú zbraň. Požiadal totiž, aby si mohol ešte zobrať z vozidla osobné veci a tak mu policajt putá odomkol. Následne Petra O. dvomi ranami do hrude na mieste usmrtil.

Policajtka v tom čase preparkovávala auto zadržaného Milana S., keď začula výstrely, začala strieľať smerom k páchateľovi a on streľbu opätoval.

Polícia pri vyšetrovaní potom našla na mieste tridsaťdva nábojníc a jeden náboj. Policajné auto bolo zasiahnuté piatimi strelami, auto Milana S. jedenástimi. Policajtka vystrieľala dva zásobníky, páchateľ sa v priebehu prestrelky presunul k svojmu autu a podľa všetkého vytiahol z neho vlastnú zbraň, ktorú takisto použil.

Rozlúčil sa s rodinou a vzdal polícii

Výhodu nad situáciou získal v momente, keď policajtka, ako uviedla vo výpovedi, zostala stáť pri jednom z domov. „Zdvihla som ruku s pištoľou a povedala som, že mám prázdny zásobník. Muž ku mne pristúpil s namierenou zbraňou, priblížil mi ju k hlave a vyzval ma, aby som mu dala kľúče od jeho auta, čo som urobila,“ uviedla policajtka. Dodala, že vzápätí pribehla ku kolegovi, ktorý ležal pri policajnom aute. „Na to som videla, ako sa páchateľovo auto vracia zo smeru, kam odišlo. Pristavil sa, pozreli sme sa na seba, on aj na ležiaceho kolegu a opäť odišiel,“ popísala situáciu.

Milan S. sa k vražde policajta priznal, nepriznal sa však ku skutku pokusu o vraždu policajtky. Tvrdil, že po streľbe na muža zostal sám v šoku, konal v afekte a na nič sa od tej chvíle nepamätá.

Prebral sa podľa jeho slov až na ceste pri Senci, kde zabočil do rodnej obce Lehnice. Auto zaparkoval pred domom matky. „Vedel som, že nemôžem na tom aute pokračovať, lebo keby ma zastavili policajti, neprežijem,“ povedal. Dal sa bratom odviezť do Podunajských Biskupíc za družkou a deťmi, rozlúčil sa s rodinou a vzdal sa polícii.

Milan S. si nepamätá, že by použil vlastnú zbraň. Matke zabitého policajta na pojednávaní prejavil veľkú ľútosť nad tým, čo spáchal.

Vo výpovedi uvádzal, že medzi ním a policajtom po celý čas prebiehala ostrá výmena názorov, nadávali si navzájom, policajt ho mal sotiť do služobného auta, kopnúť do boľavej nohy a vykrúcať mu ruku. Kolegyňa z hliadky a rovnako policajtova matka uviedli, že zastrelený príslušník bol pokojnej, nekonfliktnej a neagresívnej povahy.

Pojednávanie bude pokračovať o sedem dní. Súd zároveň prijal vyhlásenie obžalovaného o vine v skutku ohrozenia pod vplyvom omamných látok.

Čítajte tiež: Milan obvinený z vraždy policajta ostáva za mrežami: Súd zamietol jeho sťažnosť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM