Správy

Záchranári zasahovali aj v Trnavskom kraji: Pomáhali pri prípadoch TOPENIA sa

Letné počasie láka k vode. Niekedy však netreba veľa a môže sa stať tragédia.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári zasahovali aj v Trnavskom kraji: Pomáhali pri prípadoch TOPENIA sa
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Od začiatku júla záchranári zasahovali pri 22 prípadoch topenia sa, sedem ľudí sa zachrániť nepodarilo. Priblížila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Aj v našom kraji

Najviac prípadov topenia sa záchranári v tomto období evidujú v Bratislavskom kraji, kde v dvoch prípadoch zo siedmich došlo k úmrtiu. V Banskobystrickom a Košickom kraji zasahovali záchranári v súvislosti s topením štyrikrát, nasleduje Nitriansky kraj (3) a Žilinský kraj (2).

V Prešovskom aj Trnavskom kraji pomáhali v tejto súvislosti pri jednom prípade.

Záchranári pripomínajú, že pri kúpaní a pobyte pri vode je potrebné dbať na prevenciu. Odporúčajú ľuďom, aby sa vyhýbali alkoholu, nepreceňovali svoje sily, kúpali sa len v zdravotne vyhovujúcej vode, nevchádzali do nej s otvorenými ranami, infekčným ochorením alebo horúčkou. Radia tiež vstupovať do vody pomaly, aby sa vyhli teplotnému šoku.

Prečítajte si tiež

Pripomínajú, že pri deťoch netreba zabúdať na bezpečnostné ochranné prvky, teda rukávniky alebo vestu. Rovnako dôležité je mať ich vždy pod dozorom. Varujú aj pred skokmi do vody. „Keď skáčeme do vody, v ktorej nevidno dno, nepoznáme hĺbku, prípadne sa v nej môžu nachádzať rôzne predmety, riskujeme ťažké poranenia hlavy a chrbtice, prípadne až fatálne následky,“ pripomína Krčová.

Ako postupovať?

Ak je človek svedkom pri topení, treba podľa záchranárov okamžite kontaktovať tiesňovú linku 112 alebo 155. Pri záchrane topiaceho sa však treba dbať v prvom rade na vlastnú bezpečnosť, odporúča sa preto použiť konár alebo veslo, aby sa mal topiaci čoho chytiť. Keď nereaguje, je nutné dostať ho z vody aj bez takýchto pomôcok.

„Po vytiahnutí začíname s kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR). Položíme ho na chrbát, zakloníme hlavu, aby sme spriechodnili dýchacie cesty a na rozdiel od klasickej KPR začíname piatimi záchrannými vdychmi,“ približuje Krčová. Ak nepomôžu, treba stláčať hrudník v pomere 30 stlačení k dvom vdychom do hĺbky piatich až šiestich centimetrov s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu. Ak záchranca nepozná presný postup, nemal by panikáriť, operátor tiesňovej linky 155 ho krok za krokom bude inštruovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM