Rôzne

Záchranné práce na hrade Dobrá Voda napredujú: Zrúcanina ukrýva zaujímavý unikát

Ruiny a prekrásna príroda vytvárajú miesto ako stvorené pre turistickú vychádzku. Je z nich nádherný výhľad na okolité lesy a obec, hrad Dobrá Voda však ukrýva oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Záchranné práce na hrade Dobrá Voda napredujú: Zrúcanina ukrýva zaujímavý unikát
14
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt záchrany hradu Dobrá voda, ktorý podporuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v rámci programu Obnovme si svoj dom, pokračoval aj v roku 2019. TASR informoval Martin Slezák z občianskeho združenia Renova.

V roku 2019 postúpila obnova múru horného paláca a podarilo sa opraviť nárožie západnej brány doplnením pieskovcových blokov.

„Hybnou silou prác sú dobrovoľníci. Vďaka nim bol hrad vyčistený od náletov a pokosený. Opravili sme veľa terénnych schodíkov a vybudovali nové rebríkové schody, ktoré spájajú horný hrad s východným predhradím,“ uviedol Slezák.

Na programe je ešte osadenie informačného systému hradu, ktorý návštevníkom priblíži doteraz realizované práce.

„Najzaujímavejšie práce boli archeologické výskumy výpadovej bránky a cisterny. Výpadová bránka vo východnom predhradí preukázala, že ešte pred výstavbou opevnenia tam boli kolové stavby. Výskum pripravil priestor pre rekonštrukciu celej poškodenej časti, ktorej hrozí zrútenie,“ doplnil člen občianskeho združenia.

Výskumom bola preukázaná toaleta pre panstvo, ktorá bola unikátne z kuchynky zaústená cez výlevku žľabom.

„Takže máme na hrade možno prvý splachovací stredoveký záchod. No a cisterna, ktorá mala zo začiatku úctyhodné rozmery, takmer štyri metre vnútorný priemer, sa ukázala ako dvojplášťová a datovať ju možno spoľahlivo do 14. storočia, čiže do počiatkov hradu,“ doplnil Slezák.

Prieskum bude budúci rok pokračovať vyčistením a opravou chýbajúcich blokov v hrdle. Výskum sa realizoval v spolupráci s odbornou firmou a okrem MK SR projekt podporili aj Trnavský samosprávny kraj a obec Dobrá Voda.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Pozrite si zábery z hradu Dobrá Voda. Aj samotná cesta naň je zážitkom. Vedie okolo židovského cintorína aj vyše meter a pol vysokého mraveniska.

Hrad Dobrá Voda
14
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM