Júlia Vargová Kultúra

Zaujímavé podujatia v Malom Ríme: Urobte si plány na tento týždeň

Jar je v plnom prúde a v Trnave si počas týždňa môžete skočiť na niekoľko lákavých podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé podujatia v Malom Ríme: Urobte si plány na tento týždeň
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

SCI-FI filozofia

V utorok, 7. mája o 18:00, v Malom Berlíne

Premýšľanie o zajtrajšku prináša hľadanie odpovedí na výzvy súčasnosti a budúcnosti, ktoré boli vždy predmetom uvažovania filozofov. Prednáška na tému Nepríťažlivosť krásy budúcnosti skúsi načrtnúť odpovede na zaujímavé otázky. Môže veda ovplyvniť príťažlivosť umenia? Bude budúcnosť patriť nepríťažlivej krá­se?

Súčasné umenie siaha čoraz častejšie po škaredých či doslova odpudzujúcich námetoch namiesto ambície potešiť diváka zobrazením krásy. Telesná krása akoby patrila dejinám umenia, ucelené príbehy skôr pokleslej literatúre. Dnešných tvorcov fascinuje nielen prekračovanie hraníc telesnosti, rozprávania, ale tiež samotného obrazu a vizuality. Aj fascinujúce vedecké zistenia poskytujú umelcom príležitosť prekračovania spomínaných hraníc toho, čo ešte považujeme za krásne.

Umelecké práce nielen využívajú či napodobňujú výsledky vedeckého výskumu, ale niekedy ich dokonca špecifickým spôsobom rozvíjajú a dopĺňajú či vytvárajú futuristické vízie, kde nepríťažlivosť sa stáva krásou. Prednášku povedie Bogumiła Suwara, Ph.D z Ústavu svetovej literatúry SAV.

Právna klinika

Vo štvrtok, 9. mája, od 15:00 do 18:00

Každý štvrtok od 21. februára do 9. mája majú Trnavčania od 15:00 do 18:00 možnosť navštíviť priestory Právnej klinky na Trhovej 2 (budova bývalého Tatraskla). Projekt Právnej kliniky je spoločným projektom mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť s riešením právnych problémov obyvateľom Trnavy. Klinika nenahrádza činnosť advokátov či notárov. Ide o poskytnutie bezplatných právnych informácií.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Krst CD: Impaco trio

Piatok, 10. mája o 19:00, Malý Berlín

Krst debutového albumu Lessons Learned trnavskej formácie Impaco Trio sa odohrá 10. mája v Malom Berlíne. Kapela, ktorá na scéne pôsobí už od roku 2014 sa rozhodla pripraviť CD, ktoré sa podarilo nahrať na jeseň minulého roka v Štúdiu pod povrchom. 10 skladieb ponúka hudobne pestrý svet, ktorý žánrovo aj koncepčne presahuje tradície triovej jazzovej zostavy. Tento večer sa bude niesť v atmosfére autorskej inštrumentálnej hudby, hudby s filmovým nádychom a dramatickými emočnými zvratmi. To všetko v zostave: Tomáš Köppl – klávesy, Juraj Adam – basgitary, Ondrej Bašovský – bicie.

Trnavská hudobná jar 2019: Organový recitál

Vo štvrtok, 9. mája o 20:00, v Bazilike sv. Mikuláša

Vychutnajte si jar za tónov nádhernej klasickej hudby aj vďaka 51. ročníku medzinárodného festivalu Trnavská hudobná jar. Milovníci kvalitnej hudby sa môžu od začiatku apríla až do polovice júna tešiť na skvelé koncerty v nádherných priestoroch trnavských kostolov, historických priestorov arcibiskupského úradu aj divadla. Festival vznikol v roku 1968 v čase politického odmäku v bývalom Československu. Za vyše 50 rokov existencie tohto podujatia sa na festivale predstavilo množstvo významných hudobných filharmónií a orchestrov.

Pred oponou: Talkshow Michala Jánoša

Piatok, 10. mája o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Tradičná divadelná talkshow Michala Jánoša so zaujímavými hosťami z divadelného prostredia i mimo neho. V máji privíta vzácneho hosťa, ktorým bude primátor mesta Trnava, pán Peter Bročka a herečku Silviu Sodanovú, ktorá v tomto roku získala v diváckej ankete Čierny orol cenu Herečka roka. Chýbať nebude ani obľúbená divadelná kapela Gesamtkunst band.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM