BTW Správy

Závod PSA zamestnancom: Prineste si jedlo z domu, ale nesmiete si ho tu ohriať!

Hnev zamestnancov sa zniesol na odbory, ktoré ich majú zastupovať.

Ilustračný obrázok k článku Závod PSA zamestnancom: Prineste si jedlo z domu, ale nesmiete si ho tu ohriať!
Zdroj: TASR

Dostali sme podnet od nespokojného zamestnanca závodu PSA v Trnave, ktorý reagoval na náš článok o aktuálnej situácii v automobilke. Vo vyjadrení zo strany zamestnávateľa totiž chýbali informácie, ktoré medzi zamestnancami vyvolali vlnu nespokojnosti.

Zo stretnutia krízového štábu PSA (personálny manažér Ľubomír Kollár, šéf odborov v PSA Trnava Milan Minárech a zástupca OZ Kovo Miloš Tóth), ktoré sa uskutočnilo v pondelok 16. marca, vyplynuli pre zamestnancov dôležité závery.

Nevydarená komunikácia

Odbory PSA Groupe o nich informovali na sociálnej sieti. Cieľom bolo zlepšiť prevenciu v závode a „dať ľuďom pocit, že vieme spolu zabezpečiť ochranu zdravia na pracovisku.“, ako uviedli v správe. Podľa emotívnych reakcií v komentároch môžeme povedať, že sa im to nepodarilo.

Najväčší hnev si vyslúžilo rozhodnutie pokračovať vo výrobe, závod však neskôr ustúpil a svoje rozhodnutie zmenil. Podobnú nespokojnosť zároveň vyvolalo aj rozhodnutie týkajúce sa obmedzenia podmienok na stravovanie.

Opatrenia ohľadom stravy

„Od utorka 17.3. nebude prebiehať distribúcia stravy a jedáleň bude zatvorená. Zamestnanci dostanú gastrolístky. Chceme obmedziť stretávanie sa veľkých skupín zamestnancov a minimalizovať kontakt.“, uviedli odbory.

Situáciu sa závod snaží riešiť zvýšením frekvencie dopĺňania automatov na bagety. „Napriek tomu sa môže stať, že kapacita nebude stačiť – automaty nie sú pripravené na situáciu, že celá zmena z montáže si naraz pôjde kúpiť bagetu.“, priznávajú odbory, za čo si takisto vyslúžili vlnu kritiky.

Kontroverznými sa ukázali aj ďalšie opatrenia, ako napríklad zákaz používania rýchlovarnej kanvice a mikrovlnnej rúry pre zvýšené riziko prenosu koronavírusu. Závod odporučil zamestnancom priniesť si obed so sebou z domu. Také, „ktoré sa nemusí zohrievať v mikrovlnnej rúre“, je uvedené v internom dokumente.

Kto má byť zodpovedný?

Zodpovednosti za svojich zamestnancov sa PSA Groupe vzdalo aj čo sa týka nosenia ochrany tváre: „Nosenie ochranných rúšok v priestoroch automobilky je na individuálnom rozhodnutí zamestnanca.“

Pritom jedným dychom upokojuje, že „toto individuálne rozhodnutie (nosiť alebo nenosiť rúško, pozn. red.) rešpektuje.“ Čo by sa dalo chápať aj tak, že automobilke v Trnave pramálo záleží na tom, či ľudia, ktorí pre ňu pracujú ohrozujú zdravie svoje a svojich kolegov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM