Rôzne Správy

Zberateľský kúsok k výročiu velikána: Pozrite si bankovku so Štefánikom, FOTO

Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika bude vydaných niekoľko zaujímavých, oficiálnych zberateľských kúskov.

Ilustračný obrázok k článku Zberateľský kúsok k výročiu velikána: Pozrite si bankovku so Štefánikom, FOTO
3
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje Nunofi (Numizmatika, notafilia, filatelia), Milan Rastislav Štefánik sa už v minulosti objavil na niekoľkých vydaniach bankoviek, či už v rámci Československej meny ako aj na bankovkách samostatnej Slovenskej republiky.

O podobné limitované zberateľské edície je u verejnosti vždy veľký záujem, čo sa následne prejaví na ich značnom zhodnotení.

Mnohí zberatelia sa o tom v minulosti mohli niekoľko krát presvedčiť. Zakúpenie takýchto zberateľských kúskov môže mať tak nie len spomienkovú, ale aj investičnú hodnotu do budúcnosti.

. „Národná banka Slovenska vydá striebornú zberateľskú mincu nominálnej hodnoty 10 Eur vo vyhotovení bežná a proof kvalita, ako aj pamätnú 2 euro mincu v bežnom vyhotovení,“ informoval Vladislav Klajban z Nunofi, a upresňuje, že emisia uvedených mincí je plánovaná na 25. apríla.

„Mincovňa Kremnica pripravuje sadu obehových euro mincí Slovenska, doplnenú o pamätnú 2 euro mincu s motívom M.R. Štefánika. Slovenská pošta vydá hárček s poštovou známkou ako aj obálku prvého dňa vydania (FDC) s prítlačou, poštovou známkou a príležitostnou pečiatkou,“ dodáva.

Ako informuje Nunofi, ďalším lákadlom sú dve verzie 0 Euro Souvenir bankoviek. Ich predaj bude v spolupráci so Spoločnosťou Milana Rastislava Štefánika prebiehať priamo počas Celonárodnej spomienkovej slávnosti. Tá sa bude konať pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti gen. M.R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

Predajným miestom bude Národný dom Štefánikov na námestí Milana Rastislava Štefánika v Brezovej pod Bradlom. Začiatok predaja je plánovaný na 9:00 a záujemcovia si budú môcť zakúpiť každú z nich v limitovanom počte, za cenu 2,– €.

Obidve vydania budú k dispozícii v limitovanom náklade 10 000 kusov.

M. R. Štefánik bol zakladateľom Československých légií, pripomienke čoho je venovaná práve prvá séria. Ako uvádza Nunofi, je na nej okrem v popredí zobrazeného a dobre známeho portrétu Štefánika aj Mohyla na Bradle, ktorá je situovaná v jej pozadí. Motív je ďalej doplnený aj o životné a etické krédo M.R. Štefánika: „VERIŤ, MILOVAŤ, PRACOVAŤ“

Velikán slovenských dejín bol však aj vášnivým letcom, čomu je venovaná druhá séria. Na nej je podľa informácií z Nunofi zobrazená časť sochy M.R. Štefánika ako letca, ktorá je súčasťou pamätníka v Bratislave. V pozadí je zobrazené lietadlo Caproni 450, pri páde ktorého M.R. Štefánik tragicky zahynul. Opäť aj na tejto sérii je doplnené životné a etické krédo M.R. Štefánika.

Foto: ilustračné

Bankovka k 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika
3
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM