Júlia Vargová Rôzne

Žiaci zorganizovali zbierku pre spolužiaka: Rehabilitácia ho postavila na nohy

Žiaci jednej zo škôl Trnavského kraja sa spojili pre dobrú vec, zorganizovali zbierku na rehabilitáciu pre spolužiaka. Aj za tento Detský čin roka môžete hlasovať v nasledujúcich mesiacoch.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci zorganizovali zbierku pre spolužiaka: Rehabilitácia ho postavila na nohy
Zdroj: TASR

O tom, ktorých sedem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2019 bude rozhodovať detská porota. Víťazné dobré skutky budú ocenené na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri 2019.

Žiaci základných škôl môžu hlasovať aj počas 19. ročníka projektu v každej zo šiestich kategórií (záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc ľuďom, pomoc prírode, dobrý nápad) a v kategórii Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Zapojiť sa, a tým podporiť dobro a inšpirovať sa šľachetnými činmi detí, však môže ktokoľvek. Online anketa pre verejnosť je určená najmä dospelým. Víťazný skutok za všetky kategórie získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk.

Projekt Detský čin roka je zakaždým v niečom iný, pravidelne však na deťoch zanecháva výraznú stopu pri uvedomovaní si skutočných ľudských hodnôt a dospelým ukazuje, že sa od detí majú čo učiť. Hlasovanie bude prebiehať v mesiacoch október a november.

Inšpiratívny skutok vykonali aj deti zo Základnej školy s materskou školou v Trnavskom kraji. Autorom listu, ktorý ich šľachetný čin opisuje, je Jaroslav Šubika. V školskom roku 2018/2019 bol ôsmak, skutok vykonal kolektív žiakov vtedajšiej 8. triedy.

List napísal v mene všetkých žiakov ZŠ s MŠ v Štefanove. Spoločne pomohli chlapcovi, ktorý mal chodiť k nim do školy, no pre jeho hendikep nemohol. „Marek sa narodil s detskou mozgovou obrnou, má telesné aj mentálne postihnutie a doteraz absolvoval 40 operácií. Pomáhajú mu rehabilitácie v Maďarsku, ktoré sú veľmi finančne nákladné. Jeho mamina a súrodenci robia, čo môžu, ale získať dostatok peňazí je náročné,“ opisuje Jaroslav.

„Naša 8. trieda dostala super nápad. S pani učiteľkou sme sa dohodli začať vyrábať rôzne dekoratívne predmety. Zámerom bolo vyzbierať sa na Marekovu rehabilitáciu do Maďarska. Pani učiteľka o tom povedala ďalším učiteľkám a na hodinách techniky sme vyrábali venčeky, svietniky, prívesky, vianočné ozdoby. Určili sme ceny a počas vianočnej besiedky sme začali predávať,“ pokračuje žiak Základnej školy s materskou školou Štefanov.

„Spočiatku to vyzeralo, že naša snaha vyjde nazmar a vyzbierané peniaze nepostačia na rehabilitáciu. Ale ku koncu besiedky sme boli prekvapení, pretože ľudia kupovali naše výrobky a zároveň aj prispievali vyššou sumou. Napokon sa vyzbieralo úctyhodných 700 eur! Je úžasné, čo dokáže jedna škola. Marekovi sme veľmi pomohli. Po rehabilitácii začal chodiť a trochu viac vnímal svet okolo seba. Sme šťastní a hrdí, že sme mohli pomôcť a premýšľame, čo ešte môžeme preňho urobiť v budúcnosti,“ dodáva autor listu.

Za šľachetný skutok týchto školákov môžete hlasovať aj vy, priamo na stránke Detského činu roka.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM