Dominika Handzušová Kultúra

Život pod kupolou: Študentky chcú ukázať nedostatky svojich ateliérov na výstave

Podmienky, v ktorých študujú, sa rozhodli prezentovať pomocou fotografií, inštalácií a malieb. Šesť študentiek hovorí o množstve nedostatkov a negatívach budovy, v ktorej sídlia ich ateliéry.

Ilustračný obrázok k článku Život pod kupolou: Študentky chcú ukázať nedostatky svojich ateliérov na výstave
Zdroj: TASR

Život pod kupolou je výstava prác študentiek animácie výtvarného umenia na Trnavskej univerzite. Jej názov reflektuje podmienky štúdia na Pedagogickej fakulte, kde vďaka – podľa nich – nešťastným priestorovým dispozíciám Katedry pedagogiky výtvarného umenia dochádza k množstvu bizarných situácií. Svoje práce bude šesť autoriek vystavovať v západnom krídle trnavskej radnice od 18. marca.

Chladný v zime, sauna v lete

„Názov výstavy vyplýva z plastovej kupoly, ktorá zastrešuje budovu školy a ateliéry pod ňou pripomínajú skôr skleník, ktorý je v zime nemožné vykúriť a jarné slnko ho premení na saunu,“ uviedla jedna z dvoch kurátoriek Kristína Slezáková. Výstava Život pod kupolou je istou formou protestu, no skôr pripomenutím množstva nedostatkov, ktoré majú negatívny dosah nielen na pohodlie študentov, ale aj na kvalitu a atmosféru vyučovacieho procesu.

Tragikomická realita

K dôvodom usporiadať výstavu prispel aj fakt, že v poslednom čase sa intenzívne diskutuje o klesajúcej kvalite vysokých škôl. „Preto je podľa nás zarážajúce, že fakulta, ktorá je považovaná za najlepšiu svojho druhu na Slovensku, nemá vhodnú budovu. Práve o to je smutnejší fakt, že pokusov vyriešiť tento problém už bolo niekoľko a vďaka nešťastným okolnostiam či laxnému prístupu zodpovedných je život pod kupolou stále tragikomickou realitou. Preto nie je ťažké nadobudnúť pocit, že periférna adresa školy je zhmotnením periférie záujmu kompetentných,“ dodala kurátorka.

Svoj pohľad na túto situáciu autorky Barbora Danišová, Alena Lišková, Erika Mészárosová, Kristína Minaríčková, Katarína Neubelerová, Kristína Slezáková predstavia formou inštalácii, fotografie a maľby.

V kaplnke západného krídla radnice si môžete aktuálne pozrieť výstavu Cyklistika časov dávno minulých II.

Čítajte tiež: Jarnú Improligu ovládli tradičné tímy, padol aj plný počet bodov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM