Dominika Handzušová Kultúra

Znovuobjavenie maľby: V Galérii bude vystavovať BAnda

Maliarska skupina BAnda netrpí hendikepom maľby ako prežitého a trpeného média. Prečo pomenovali trnavskú výstavu na prvý pohľad nezrozumiteľným názvom "Naporcovaní"?

Ilustračný obrázok k článku Znovuobjavenie maľby: V Galérii bude vystavovať BAnda
Zdroj: TASR

Galéria Jána Koniarka v Trnave uvedie v Kopplovej vile výstavu BAndy. Vernisáž sa bude konať vo štvrtok 12. marca o 18:00 hod. Výstava potrvá do nedele 19. apríla.

Vystavovať tu bude skupina BAnda, najmladšia maliarska generácia 4. ateliéru Katedry maľby a iných médií VŠVU. Konkrétne autori Ján Hrčka, Jakub Hvězda, Andrea Kopecká, Filip Sabol a Michal Turkovič.

Nemusia presviedčať

Atmosféru ateliéru ponúkajú verejnosti, ktorá už zvykne čakať, čo nové prinesie práve vychádzajúca generácia. Tá dnešná netrpí „hendikepom maľby“ ako prežitého a trpeného média. „Maľba sa našťastie za posledných desať rokov na súčasnej výtvarnej scéne etablovala ako rovnocenný jazyk popri „módnejších“ digitálnych médiách, ktoré sa ešte donedávna javili byť vhodnejšími aktualitami súčasnej scény ako tradičná maľba. Dnešní maliari už nemusia presviedčať, že patria do tohto sveta a je len na každom z nich, aký jazyk maľby si zvolí a ako bude komunikovať so svojím publikom,“ hovorí kurátorka výstavy Beata Jablonská. Maliari BAndy si podľa nej sú vedomí tejto výhody. Pristupujú k maľbe ako k jazyku, ktorý im poskytuje príťažlivý priestor pre ich vlastný program a stratégie.

„Smerujú skôr k znovuobjavovaniu tradičnejšieho jazyka maľby, či už v jeho charakteristickej telesnosti, vlastného výrazu maliar-skeho gesta, schopnosti vytvárať nekonečné variácie priestorových ilúzií, alebo nás jednoducho dostať na príbeh v jeho typicky obrazovej skratke,“ ozrejmuje Jablonská.

Naporcovaní

BAnda nie je na scéne ani rok, no stihla sa už predstaviť v Galérii SPP v Bratislave, v Magna galérii v Ostrave, v Galérii Artatak v Prahe, či nateraz v poslednom výstavnom projekte v Galérii Jána Koniarka v Trnave. Prvú výstavu pomenovali iba svojou brandovou značkou BAnda. V Ostrave vystúpili akoby v duchu romantického prísľubu „Starým médiem přítomní“. Prahu oslovili úderným „P“ a v Trnave, na prvý pohľad nezrozumiteľným pomenovaním „Naporcovaní“.

Využili ponúkanú príležitosť veľkorysého galerijného priestoru vystavovať spolu a pritom každý sám. Priestor piatich sál ponúka samostatné kolekcie pre každého z vystavujúcich autorov.

„Dúfajme, že raz budeme môcť povedať, že nielen ich mladícka odvaha bola prísľubom do budúcnosti. Ako ich pedagóg, i keď „len“ teoretických predmetov, strach nemám,“ uzavrela Jablonská.

Čítajte tiež: Koncert pre Johna Dopyeru: Trnava si pripomenie 17 ročníkov Dobrofestu
Západoslovenské múzeum čaká rekonštrukcia: TIETO zmeny budú stáť takmer dva milióny!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM