Dominika Handzušová Samospráva

Zrušenie internátu a rekonštrukcia knižnice: Čo čaká na schválenie krajského zastupiteľstva?

Blíži sa deviate riadne zasadnutie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja. Čo všetko na ňom budú poslanci riešiť?

Ilustračný obrázok k článku Zrušenie internátu a rekonštrukcia knižnice: Čo čaká na schválenie krajského zastupiteľstva?
Foto: Dominika Handzušová

V stredu 11. februára sa poslanci zastupiteľstva nášho kraja stretnú na svojom deviatom riadnom zasadnutí. Pozreli sme sa na tie najzaujímavejšie body programu.

Zasadnutie otvorí kontrola plnenia uznesení, ktoré boli schválené na minulom zasadnutí. Je taktiež čas na správu o činnosti Útvaru hlavného kontrolóra Trnavského kraja za uplynulý rok.

Poslanci budú informovaní o priebehu obchodnej verejnej súťaže, ktorá sa týka predaja akcií Nemocnice s poliklinikou v Dunajskej Strede a Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša v Galante.

Budú tiež rokovať o predajoch pozemkov a prejdú si informácie o úpravách rozpočtu.

Zrušia CVČ a internát?

Zaujímavým bodom programu bude hlasovanie o troch návrhoch všeobecne záväzných nariadení. Prvé z nich sa týka Centra voľného času, ktoré je súčasťou Strednej odbornej školy v Dunajskej Strede. VZN navrhuje zrušenie tohto centra s tým, že by jeho úlohy a činnosti zabezpečovalo Súkromné centrum voľného času.

Ďalšie VZN sa zaoberá Školským hospodárstvom, ktoré bolo zriadené ako školské výchovno-vzdelávacie zariadenie pre žiakov už spomínanej školy. Počet žiakov poľnohospodárskeho zamerania totiž má klesajúcu tendenciu. Škola si úlohy zrušeného hospodárstva vie zabezpečiť u zmluvných partnerov.

Poslanci by mali zrušiť tiež činnosť Školského internátu v Seredi. Žiaci Obchodnej akadémie, ktorej bol internát súčasťou, nemajú o ubytovanie dlhodobo záujem. Sú totiž z blízkeho okolia Serede. V prípade záujmu by bolo ubytovanie žiakov zabezpečené v internátoch v trnavskom okrese.

Kto zaplatí rekonštrukciu knižnice?

Budova Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave oslávila minulý rok storočnicu. Zachovala sa v autentickom stave a bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Ešte nikdy nebola kompletne zrekonštruovaná, každoročne prechádza rôznymi stavebnými úpravami.

Má už vymenené okná a výklady na priečelí budovy, vymenila sa strecha a žľaby. V uplynulom roku bol zrekonštruovaný prístrešok nad pavlačou a odvlhčená severná stena budovy.

Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja budú rokovať o návrhu na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a financovanie projektu rekonštrukcie a modernizácie tejto veľkolepej budovy v rámci Regionálneho operačného programu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM