Rôzne

Zverejnili rebríček NAJHORŠÍCH slovenských jedál: Sú v ňom aj obľúbené pochúťky!

Čo krajina, to iné lokálne pochúťky. Domácim sa pri ich mene zbiehajú slinky, no zahraničným turistom príliš voňať nemusia.

Ilustračný obrázok k článku Zverejnili rebríček NAJHORŠÍCH slovenských jedál: Sú v ňom aj obľúbené pochúťky!
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková , Unsplash.com

Tekovský salámový syr

Milovníkov syrov nepoteší ani druhé miesto nelichotivého rebríčka. „Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrábaný z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov v Slovenskej republike, na hranici medzi Nitrianskym a Banskobystrickým krajom od roku 1949. Región sa nachádza v nížinnej oblasti, známej vinohradníctvom a výrobou syra,“ píše Taste Atlas.

Portál pripomína, že syr môže byť údený alebo neúdený a má podobu dlhého valca podobného saláme: „Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní syra.“

Liptovská saláma

Prvé miesto zoznamu najhoršie hodnotených slovenských jedál podľa portálu Taste Atlas patrí Liptovskej saláme: „Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi. Liptovská saláma má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti použitej pri jej príprave a vyžaruje intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru.“

Portál pripomína, že unikátna receptúra pochádza ešte zo 70. rokov minulého storočia, pričom si spotrebiteľskú obľubu zaslúžila vďaka svojej výraznej chuti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM